Така опозицията преобърна предложението за реформи в здравеопазването на министър Петър Москов, предаде БНР.

Той обаче обяви, че ще се бори докрай за промяната в полза на пациента:

"Възможността Касата отново да сключва договор с болници, когато не гарантира, че целият път на тяхното лечение е гарантиран и че касата финансира само комплексността на цялото усилие по лечението, а не отделен епизод, избран от определен бизнесмен - шеф на бизнесмен, за мен е категорично неприемливо. Ще се боря до последния момент в зала това нещо да бъде променено. Това е срещу интересите на пациентите".

Отпадна още една идея на Министерството на здравеопазването - болници да могат да се приватизират.

Здравната комисия окончателно прие промените в Закона за лечебните заведения и така ще има национална здравна карта, която ще определя броя болници в зависимост от потребностите на областите. БСП и ДПС са съгласни с това, но
окончателно гласуваните промени не ги удовлетвориха.
Емил Райнов от левицата коментира:

"Всичко, което се внесе от Министерството на здравеопазването, беше пренаписано от народните представители от всички парламентарни сили. Това поставя под съмнение за мен капацитета на екипа на министерството. Това, от което се притеснявам, е, че ще осъмнем на 1-ви януари и ще се чудим как ще работи здравната система.

Тунджер Кърджалиев от ДПС пък заяви:

"Все още не се осъзнава от всички, но до една година ще има невъобразими лоши последствия за българското здравеопазване".

Борисов: Дал съм дума на Москов, че ще стане

От ГЕРБ считат, че нещата могат да се направят по по-добър начин за болниците в малките населени места, коментира по-късно премиерът Бойко Борисов пред журналисти, цитиран от „Фокус”.

Две от нещата, които министър Петър Москов предлага, не се приемат, всичко друго, което предлага, се приема. Вчера казах на г-жа Меглена Кунева, днес на Петър Москов, че когато вършим нещата заедно, те се случват”, заяви премиерът.

Той обясни, че е убеден, че министърът на здравеопазването е прав за двете неща, които не се приемат, и ще вложи усилията си, за да успее да убеди колегите си, че е прав.

Действително има някои неща, в които ние сбъркахме и това създаде напрежение, не искам това да се повтори. Аз съм му дал дума на него, че това, което предлага, ще се приеме, дори колегите да считат, че е грешка”, допълни Борисов.