Новородено е загинало в една от болниците в контролираната от бунтовниците източна част на Алепо, съобщава Асоциацията на независимите лекари, която поддържа медицински центрове в града, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Кварталите в източната част на втория по големина град в Сирия са обсадени изцяло от 17 юли от силите на режима на Башар Асад, които контролират западната част на Алепо от 2012 г., припомня агенцията.

Подаването на кислород към детето е спряло след удар по болницата в 1:00 часа през нощта местно време (22:00 ч. по Гринуич). Това е вторият удар по болницата от девет часа насам, съобщава асоциацията.

И четирите засегнати болници ще бъдат извън строя "след серията от въздушни атаки, извършени от сирийски и руски бойни самолети".

По данни на разположеният във Великобритания Сирийски център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Асошиейтед прес, са засегнати четири клиники в Алепо и една в град Атареб. И петте здравни обекта ще прекратят работа.

Според Световната здравна организация Сирия е била най-опасната страна за здравните работници през миналата година. За този период е имало 135 нападения или прояви на насилие срещу здравен персонал или обекти.

През последните месеци няколко болници в източната част на Алепо понесоха щети и загинаха здравни работници.

Над 280 000 души загинаха от началото на сирийския конфликт през 2011 г. и милиони бяха принудени да напуснат домовете си.

Дамаск готов за преговори без предварителни условия

Ръководството на Сирия е готово за международни преговори за мирно решаване на кризата, без предварителни условия, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

"Сирия е готова за междусирийски диалог без предварителни условия с надеждата, че този диалог ще доведе до окончателно решение, което ще бъде определено от самите сирийци. Без външна намеса. С подкрепата на ООН и международната общност", се съобщава в изявление на Министерството на външните работи на Сирия.