Това каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов в предаването „Седмицата” на Дарик. Той беше категоричен, че промяна в болничната помощ следващата година ще има. По думите му готовността за това е ясно изразена в бюджета и в законовите промени, които правителството е направило.

Болниците в България са страшно много, те са фрагментирани, разделени, много от тях са твърде малки, работят само по определени диагнози и от това страда цялото население. Има болници, където леглата са 3 на 1000, и болници, където леглата стигат до 8. Т.е. на определени места имаме концентрация на болнични ресурси, а в други места се затварят болници и от това страда населението”, обясни министърът.

„Поради тази причина държавата трябва да има ясна здравна политика, да гарантира универсалност, еднаквост и достъпност на всички български граждани до лечение”, каза още той.

Константинов припомни, че и сега българите имат право да избират болница и лекар, независимо дали е частна, държавна, общинска. Константинов коментира и предложението на Министерството на здравеопазването за въвеждане на максимален брой болници в рамките на една област, които да могат да сключват договор със здравната каса. Ако парламентът одобри промените, здравната каса няма да бъде задължена да сключва договор с всяка нова болница, а ще избира с кои болници да работи. Според него промяната ще спре концентрирането на публичните средства за здраве в големите градове и ще насочи пари към други общини, в които има реална нужда от болнични услуги.

Здравният министър уточни още, че вече е готова и картата на болниците в България. Болниците ще влязат в новата година с по-малки дългове от предходната, заяви още здравният министър.

Болници заради фалити със сигурност ще бъдат затворени, каза още министърът. „Държавна болница, ако толкова изпадне до затруднение, ще бъде затворена и ще бъде поета от друга структура. Имаме достатъчно болници”, изтъкна той.

Константинов изрази надежда догодина или в рамките на управлението на ГЕРБ българинът да има електронен здравен идентификатор. „Дали ще бъде под формата на смарт карта или флашка, това трябва да се реши от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията”, уточни Константинов и добави, че електронната здравна карта може да се случи реално през 2013 г.

Министърът не подмина и темата със зачестилата смъртност на родилки през последните месеци. „Рядко се случва родилка да умре. На 100 000 родилки в България ще починат примерно 7. Всяка една смърт вдига показателите. Категорично Дания е с по-добри показатели, но има години, когато нещо се случва и се събират такива черни серии. В България се движим по средата. Най-високата смъртност у нас е била през 2006 г. - 11,26 родилки на 100 000. Латвия има 46,13 на 100 000, Румъния 21 на 100 000. Ние нямаме системен проблем в тези случаи”, категоричен е Константинов.

Той добави, че раждането крие определени рискове. „Цезаровото сечение е 3,2 пъти по-рисково от нормалното раждане. Като станаха скандалите абсурдно е да се мисли, че някой лекар умишлено така е направил, че да почине жената, тъй като не са му платили. При 1 619 262 хоспитализации до 10 декември т.г., хората, които са избрали екип, независимо дали за раждане или за друго, са 24 752 - това е 1,5%. Ако станат прекалено много изборите на екип, когато са нереални процентите на избор на екип, най-простата мярка ще бъде да отида при директора на съответната болница и да му скръцна със зъби”, каза още Константинов.