"Поемам категоричния ангажимент всеки случай във всеки град да бъде разгледан поотделно и индивидуално", каза в Русе д-р Москов по повод на идеята за обединяване на специализираните центрове с болниците. По думите му за всяко място ще се търси конкретен подход.

"Няма да отстъпя обаче да има малки феодални царства, които правят нещо, което е нискоразходно и високодоходно, след което взимат парите от Касата, а пациентът продължава да ходи по болници и по лекари", каза още той.

Министърът информира, че от следващата година НЗОК ще финансира цялостния път на лечението и излекуването на пациента. Здравната каса ще плаща за излекуването - разбира се, там, където е възможно. Няма да се финансира структура, а резултат.

"Фрагментиране на отделен епизод от терапията, например на онкоболен, без да ни интересува какво се е случва преди и след това, няма да бъде допуснат и финансиран от Здравната каса", каза Москов.

Той посочи, че не става изобщо дума за закриване на структури, а за общо действие, където да бъде изработен план за лечение на даден пациент.

"В Русе и двете звена - многопрофилната болница и Комплексния онкологичен център, трябва да започнат да работят по общ начин", каза Москов.

По думите му това, което са се разбрали в петък с ръководствата на двете болници, е, че още в следващите дни ще обсъдят въпроса, така че да гарантира спокойствието на работещите и на двете места.

"Но спокойствието дотолкова, доколкото то осигурява спокойствието и гарантира пътя на пациентите. По никакъв друг начин няма да толерирам спокойствието на системата", подчерта Москов.

Той даде пример с Русе, че не може на пет метра да има две лечебни заведения - болницата и Комплексния онкологичен център, и да се налага един пациент да бъде изписван от едното и да бъде приеман в другото. Министърът обясни, че пред ръководствата и на двете болници в Русе е заявил, че ще бъдат гарантирани условията на труд, начинът на обединение, начинът на взимане на решения.

"Няма да има по-силна или по-слаба страна. Ще бъде гарантирано, че пациентът където и да постъпи, ще има комплексно лечение", заяви Москов.

В отговор на въпрос дали ще бъдат намалени възнагражденията на лекарите от специализираните центрове при евентуално обединение с болницата, той заяви, че не вижда причина за подобно притеснение. Министърът каза още, че нито един човек от медицинския персонал няма да бъде съкратен.