По думите на Москов с промените НЗОК ще получи правото да избира с кои болници да сключва договор, според реалните потребности на населението, съобщи БНР. 

„Отсяването“, след което лечебните заведения ще получават пари от вноските ни, ще става на конкурентен принцип и по обективни критерии като в останалите държави от ЕС, включително доколко пациентът е удовлетворен от осигуреното лечение. Това се налага, тъй като в момента се наблюдава струпване на болници. Такова има в София, където те са над 90, в Пловдив и във Варна.

Предварителните разчети за размера на основния пакет на НЗОК ще бъдат готови в края на юни, допълни министърът на здравеопазването. По думите му от догодина пациентите няма да доплащат за болестите, които са основните причинители на ранната смъртност и увеличената инвалидизация - сърдечно-съдови и онкологични.

"Пациенти, включени в листа на чакащите, няма да се прехвърлят от година на година", увери Москов във връзка с разделянето на основен и допълнителен пакет на касата, като допълнителният пакет е свързан с планов прием.

Промяната със сливането на структури също е записана в поправките на Закона за лечебните заведения. Здравният министър уточни, че спестените пари от съкращаването на администрацията от здравните заведения в карето около „Александровска болница“ ще отидат за медицинските работници и пациентите.  

"Тези 9 болници, през собствените си ръководства, ще формират общо административно звено, което ще намали административните разходи на всяка една от тези болници между 500 000 и 1 милион лева. Тези пари, които са изработени от медицинския персонал ще останат в болниците, но не за заплащане на администрация или различни проекти за строителство, а ще останат за лечение на пациенти и възнаграждени на персонала", обясни Москов.

Здравният министър посочи, че от догодина пациентите няма да доплащат за болестите, които са основните причинители на ранната смъртност, увеличената инвалидизация и други социалнозначими заболявания.

"Доплащането в болниците, което съществува сега за всяка една патология, ще бъде премахнато именно за тази група заболявания. Независимо от нашия финансов статус, дали сме бедни или богати, за тези заболявания нашето единствено задължение е да бъдем здравно осигурени", категоричен е Москов.

Той смята, че всеки редови лекар ще подкрепи здравните реформи, а всеки самозабравил се феодал в държавна болница ще каже, че се нарушава доброто състояние на здравеопазването.

"Софиямед" може да остане без частичен лиценз

Здравният министър заяви още, че столичната болница "Софиямед" може да остане без лиценз за определени процедури. В интервю пред bTV Москов показа предварителния доклад на агенция "Медицински одит" от проверката, направена след като акушерката Емилия Ковачева преби 4-дневната Никол в неонатологичното отделение на лечебното заведение. По думите на Москов в доклада са констатирани множество нарушения.

"Сериозни са нарушенията в трудовото законодателство. Констатирани са и нарушения на медицинския стандарт по неонатология. Предстоят още проверки", уточни министърът.

Вчера в официална позиция на „Софиямед” пък се казва, че срещу лечебното заведение се "води война, покрай която се забравя, че в дъното на скандала е едно жестоко пострадало малко дете".

"Ужасният инцидент с новородено, шокира целия екип на лечебното заведение и обществеността. За съжаление, поводът се използва за компрометиране и демонизиране в медийното и обществено пространство на болница, в която работят доказали се специалисти, които ежедневно се борят за живота и здравето на хората
", пише в съобщението на болницата.

В същото време майки от цялата страна излязоха на протест с искане за доживотен затвор за акушерката Емилия Ковачева, пребила новороденото бебе Никол.