Въпреки опашките и проблемите в експерименталния период НЗОК обещава, че няма да има проблеми, пише в. "Сега".

Здравният министър Петър Москов определи системата за пръстова идентификация като "внезапна смърт за всеки един мошеник в системата", защото с нея няма как да се отчитат фиктивни пациенти.

Над 300 000 са регистрираните здравноосигурени до момента, като от тях по-малко от 100 пациента са отказали регистрация в системата, съобщи НЗОК. До момента не са налице сериозни проблеми в работата на системата. Процесът протича спокойно и със съдействието на здравноосигурените пациенти, увериха от Здравната каса.

Първоначалната идея беше пръстовата идентификация да е задължителен вход в болница от 1 октомври. Оказа се, че системата не е готова за промяната и пациенти чакаха с часове, за да им вземат отпечатъка.

Затова стартът беше отложен с един месец. Самият софтуер се тества още от юли. Пациенти твърдят, че на места все още се чака с часове заради хора, на които на регистратурата не успяват да вземат отпечатък, образуват се опашки, има и припаднали възрастни пациенти.

Със задължителната идентификация, ако пациент не е чекиран с пръстов отпечатък, здравната каса ще проверява болницата и може да не плати лечението.

Самите пациенти имат право да откажат да се регистрират по новия начин. В този случай болницата ще уведомява районната здравна каса, която ще праща експерти да убеждават пациента, че с отпечатъка си контролира как се харчат парите от здравните му вноски.

Чекирането трае 45 секунди. Първоначалната регистрация обаче, при която системата трябва да генерира уникалния код на пациента, отнема повече време - няколко минути.

Сканират се точки от пръста, които се шифроват още в устройствата. Така се получава и уникалният код на всеки, който не би трябвало да може да се фалшифицира, т.е. да не е възможно да се отчете хоспитализация, без пациентът да присъства и да сложи пръста си на чекиращото устройство.

От касата твърдят, че става дума само за части от пръста, а не за целия отпечатък. Системата не съхранява отпечатъка, а скенерът генерира определен код, който става уникален идентификатор за Здравната каса.

Информацията за здравния статус, свързана с този код, ще се съхранява в електронна база от данни.

Догодина системата трябва да бъде въведена в аптеките и при личните лекари.