От трибуната д-р Петър Москов показа документи, иззети от Инспектората на здравното министерството от една от областните болници. От доклад на началник на клиника до директор например става ясно, че пациент с апендицит, е приет по пътека за перитонит.

Министърът даде и пример за друга болница по отношение на отчетността, обръщайки се към бившите управляващи.

Еди кой се, наричан от нас Индиана Джоунс, с хиляди усилия остава да се оперира. Касата трябва да знае това нещо. А на кой да го кажа? Защото вие сте назначавали тези хора и сега се борите това да не бъде променено. Лимончо, наричан от нас Портокалчо, остана при нас да се оперира, защото се обади синът му от Канада. Това се случва в българските болници и това ще се промени”, закани се Москов.

Той отбеляза, че  местният шеф на касата не е назначен от това мнозинство, което сега е упреквано от опозицията и попита какво точно надзирава Касата, "защото това е източване на пари и то на вашите пари”.

В реплика на изказването му Мая Манолова от БСП заяви, че освен с атрактивни изяви, свързани или със Спешната помощ, Ебола или с диалози в болниците, Москов не е казал нищо по същество.

Красивите приказки за реформа нямат никаква стойност. Бъдете коректен да го направите по нормален начин, за да могат хората да се защитят”, призова тя.

Червената депутатка призна, че подкрепят намерението на министъра да бъдат увеличени средствата за доболничната помощ, но по думите й притеснително е, че той нехае за финансовото обезпечение.

Тя внимателно следяла мерките му, но след като Москов казал, че целият пакет от законодателни промени ще бъдат качени на сайта на МЗ миналия петък, тогава бил качен само проект за Закона за здравното осигуряване

Манолова поздрави Москов за стратегията по Спешната помощ, но според нея тя е изработена от здравния министър в кабинета „Орешарски” д-р Таня Андреева.

„Ние ще ви подкрепим, защото това, което предишният министър не може да направи, очевидно имате волята да го свършите”, обяви тя.

Бюджетът на НЗОК приет

След дебатите депутатите приеха окончателно бюджета на Здравната каса. За догодина здравната вноска остава 8%, а парите за здраве ще бъдат над 3 милиарда лева лева, предаде БНР.

С една година ще бъде отложено сключването на договори с НЗОК. Условието важи за болници, които тепърва ще започнат работа или имат нови дейности от догодина. Това затяга примката около общинските държавни болници, предупредиха от БСП и казаха, че мярката ще доведе до съдебни дела за направени инвестиции.

От ДПС заявиха, че това е дискриминационен текст спрямо онези болници, които са инвестирали в нови дейности, включително и частните, които искат да имат договор с касата.

Петър Москов обаче заяви, че по този начин се дава възможност за инвестиция в онова, което съществува:

"Дайте си сметка. Имаме 2,2 млн. хоспитализирани тази година. Средно по десет болници нови влизат в активно действие на годишна база. Касата е длъжна да сключва договори с тях, да остойностява и да харчи пари. Когато една държава е в криза, а България е в криза, ресурсът се централизира и се препозоционира спрямо целите. Целта не може да бъде още повече болници".