Повечето от жертвите са жени и деца, съобщи ДПА, като се позова на държавната информационна агенция САНА.

Сходна е информацията на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Ройтерс. Според него са убити най-малко 19 души, сред които три деца, а 80 души са ранени.

СЦНПЧ, базирана във Великобритания неправителствена организация, която има мрежа от информатори в Сирия, се опасява, че броят на жертвите ще нарасне, тъй като някои от пострадалите са в тежко състояние.

По-рано днес сирийската армия обяви, че бунтовниците са предприели в Алепо нападение, предшествано от яростен обстрел, и се закани да отговори подобаващо, предаде Ройтерс.

Миналата седмица около 20 души загинаха при въздушни удари по болница и жилищен блок, разположени в квартал контролиран от бунтовници. За бомбардировката бяха обвинени правителствените сили.

Трагичното положение в разделения град е било в дневния ред на срещата между руския външен министър Сергей Лавров и специалния емисар на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Режим на прекратяване на огъня в Алепо може да бъде въведен в близко време, е заявил след разговора Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

„Сега завършва съгласуването между руските и американските военни за обявяване на прекратяване на огъня в град Алепо – е пояснил министърът. - Надявам се, че в най-близко време, дори в близките часове такова решение ще бъде обявено.“

Благодарение на военните от двете страни тези дни беше прекратен огънят в Латакия и в Източна Гута за няколко дни. Нашата обща цел е да продължим този режим и да го направим безсрочен, каза дипломат номер едно на Русия.

Лавров изключи варианта да се внасят промени в условията за уреждане на сирийския конфликт, представени в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия.

Министърът прикани САЩ да изпълнят обещанията си за разграничаване между терористичните групи и опозиционните организации в Сирия.

Той съобщи, че Русия и САЩ в близките дни ще открият център за наблюдение на спазването на прекратяването на огъня в Сирия. Центърът ще заработи в Женева. Лавров изрази благодарност на ООН за оказаната логистична подкрепа.

Руският външен министър каза, че Москва осъжда действията на Турция по отношение на Сирия, включително обстрела по сирийска територия. Русия е обезпокоена от това, че Турция продължава да иска да се създаде в Сирия зона за сигурност.

Утре Арабската лига свиква извънредно заседание за ситуацията в Алепо, става ясно от нейно комюнике, разпространено в Кайро. Постоянните представители на страните членки ще обсъдят "опасната ескалация" на насилието в северния сирийски град.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Как сирийци преговарят в Женева