Това обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БНР.

Вчера стана ясно, че в бюджет 2018 на Държавното обществено осигуряване е заложено първите 3 дни от болничните, които се плащат от работодателя, обезщетението ще бъде 50%, вместо досегашните 70%. За останалите дни, които заплаща НОИ, то остава на 80%.

За нас проблемите, които са констатирани, които ние не отричаме, болничните фалшиви, това го виждаме, всички знаем, че трябва да бъде коригирано, но не през намаляване на правата на хората. Има административни механизми, има наказания, които могат да бъдат задействани, а не през намаляване на правата, заяви Пламен Димитров.

От бизнеса заподозряха, че работници спекулират с болничните, за да кръшкат от работа. Синдикатите пък смятат, че има случаи когато работодатели сами уреждат болнични на подчинени, за дни когато нямат поръчки. Каквато и да е истината факт е, че за последните 2 г. броят на болничните рязко се е покачил, сочи статистиката.

Проектобюджетът на ДОО предвижда още майчинските след първата година вече да бъдат 380 лв., вместо 340 лв., както е сега.

Пламен Димитров допълни, че увеличаването на 12 месеца на срока, в който трябва да са правени осигуровки за безработица, за да се получава обезщетение, ощетява сезонните работници.

Като стъпка в правилна посока, но твърде недостатъчна, определят от КНСБ повишението от 7.20 лв. на 9 лева минималното дневно обезщетение за безработица. То трябва да е 60 процента от минималната заплата.

Всяко обезщетение за безработица трябва да бъде свързано с дохода, върху който са правени вноските. Той очевидно не може да бъде под минималната заплата. Минималното обезщетение би трябвало да бъде над 300 лв., а не 190 лв., колкото се получава с деветте лева, смята Пламен Димитров.

КНСБ ще организира национално протестно шествие на 27 октомври в София. Протестиращите ще имат две спирки - пред Министерския съвет и пред седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Протестът е с искане за по-високи заплати както в бюджетния сектор, така и в реалния.

От КНСБ очакват поне 6000 души да протестират от всички сектори.

Пламен Димитров отбеляза, че от КНСБ са анализирали подробно проектопредложенията за увеличение на заплатите в бюджетната сфера и синдикатът има претенции за повишаване с повече проценти, както и на повече места.

Предлага се масово около 5% увеличение на заплатите, а ние искаме повече, допълни лидерът на синдиката.

Той припомни, че исканията на синдиката са за поне 10 процента увеличение на заплатите в АСП, АЗ, ГИТ. Остават и исканията на огнеборците. КНСБ ще подкрепи протестите и на работещите в науката на 1 ноември.

Синдикатът продължава да настоява заплатите в реалния сектор да растат поне със 100 лева всяка година.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отново заяви, че исканията нямат никакъв политически привкус и хората не желаят партии да се припознават в чисто синдикалната битка.