Две от петте африкански страни, засегнати от епидемията, са успели да овладеят скоростта на разпространение на заболяването - Сенегал и Нигерия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Същевременно властите на Сиера Леоне обявиха, че по време на тридневната забрана, наложена на 6-милионното население на страната, да не излиза, са регистрирани 130 нови случая на зараза, посочва Ройтерс. Забраната изтече в неделя и беше най-крайната мярка на властите да спрат разпространението на болестта.

Здравни експерти са посъветвали СЗО да не налага всеобща забрана за пътуване или търговия със страните, засегнати от епидемията от ебола, предаде Ройтерс. От епидемията са засегнати още Гвинея и Либерия.



В същото време в Испания здравните власти съобщиха, че 69-годишният испански свещеник Мануел Гарсия Виехо, приет за лечение в мадридската болница Карлос Трети, след като беше репатриран с ебола от Сиера Леоне, е в сериозно състояние и няма да получи експерименталното американско лекарство ZMapp, защото наличните количества от него са изчерпани.

Междувременно канадската фармацевтична компания "Текмира Фармасютикълс"  съобщи, че американските и канадските здравни регулатори са разрешили използването на произведеното от нея лекарство при пациенти, които са инфектирани или се предполага, че са инфектирани от смъртоносния вирус, предаде Ройтерс. Базираната във Ванкувър компания съобщи, че TKM-Ebola е било прилагано на пациенти по спешност и вливанията са били понесени добре от тях.
 
Германия търси доброволци

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен поиска доброволци сред въоръжените сили на страната за работа в клиника в Западна Африка, предаде Асошиейтед прес. В меморандум Фон дер Лайен призовава войниците и цивилните служители доброволно да се включат в тази мисия. Тя уверява потенциалните доброволци, че ще бъдат подходящо обучени и компенсирани, а при спешна необходимост ще бъдат върнати в Германия.
Министърът не съобщава колко души ще са необходими за работа в клиниката, която ще е с 50 легла.