И двете нива са в спекулативната зона "боклук" (junk). Международната кредитна агенция вкара Гърция в тази категория през април*. 
 
"Стандард енд Пуърс" изчислява шансът Гърция да излезе от еврозоната на около 50 процента, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Според най-новата оценка на кредитната агенция страната вероятно ще изпадне в неплатежоспособност по своя търговски дълг през следващите 6 месеца.

Ако Гърция излезе от еврозоната, смята "Стандард енд Пуърс", частният и държавният сектор ще започнат да изпитват сериозен недостиг на чуждестранна валута, което може да доведе до въвеждане на купонна система за ключови вносни стоки.

Вече е възможно Гърция в крайна сметка да излезе от еврозоната, въпреки че Европейската централна банка не иска това, заяви Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на ЕЦБ.

"За съжаление, вече не може да бъде изключено излизане на Гърция от еврозоната, което досега беше теоретичен въпрос", каза Кьоре в интервю за френския в. "Лез еко".

Кьоре каза, че ако гърците гласуват на референдума с "да", "няма съмнение", че властите в еврозоната ще намерят начини да изпълнят ангажиментите към Гърция. Ако на референдума обаче надделее отрицателният вот, "би било много трудно да се поднови политическият диалог", заяви той. 

Кабинетът обяви въпроса на допитването

Гръцкото правителство публикува формулировката на въпроса, който ще бъде зададен на референдума в неделя. Въпросът гласи:
 
"Да се приеме ли предложението на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представено на (заседанието на) Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което се състои от две части, заедно съставляващи тяхното пълно предложение?"
 
Първият възможен отговор ще бъде "Не", а вторият "Да".

Срокът изтича

Днес изтича срокът на действието на международната програма за финансово подпомагане и той няма да бъде удължен без да е съгласуван планът за реформи в страната. Международният валутен фонд също отказа отсрочка за изплащането на задължения на Атина на стойност 1,6 милиарда евро, които трябва да бъдат преведени до полунощ централноевропейско време на 30 юни.

АНКЕТА: Да приемат ли гърците условията на ''тройката''?


*В първите дни на юни S&P понижи рейтинга на Гърция на "ССС" от "ССС+" (лат. букви) с "отрицателна" перспектива.
В средата на април Стандард енд Пуърс вкара Гърция в категорията "боклук", като понижи оценката й до "ССС+" спрямо "В-" (лат. букви) с "отрицателна" перспектива "поради опасността от по-нататъшно влошаване на положението с ликвидността на държавата, банките и икономиката".