Освен американския фонд „Куантум груп” влизат и още два големи стратегически инвеститора, голяма американска банка и един оператор, коментира още Манчев, но отново отказа да назове конкретни имена, съобщиха БТА и Дарик.

Според крайната оценка, сумата от 8 млрд. евро ще послужи за изграждане на двата блока, както и на инфраструктурата на обекта, посочи Манчев. „Всичко, с прилежаща инфраструктура, с включително изграждане на разпределителната уредба”, посочи той.

Манчев обясни още, че АЕЦ „Белене” ще използва реакторите, произведени от „Атомстройекспорт”, но за неядреното оборудване ще бъде използвана друга технология - не руска.

Собственикът на „Риск Инженеринг” и консултант по проекта „Белене” Манчев коментира още, че всички участници в консорциума са американски фирми и една е западноевропейска. По думите му е невъзможно те да изпират руски пари, защото американското финансово разузнаване не би го допуснало. Основният потенциален инвеститор в консорциума „Куантум Груп” е финансов оператор и ще поеме основно финансовия риск за събиране на собствени капитали, заяви Манчев. Той уточни, че инвеститорите ще станат известни на българската общественост, когато бъде подписан меморандум и преговорите официално започнат.

Глобяването на компании не е повод да бъдат поставени под съмнение, заяви Богомил Манчев, цитиран от "Медиапул". Той даде пресконференция заради информация, публикувана от "Дневник", че представителят на потенциалния инвеститор "Куантум Груп" Арун Савкур е бил глобен и обвинен в Италия за опит за измама. Италианската преса съобщи миналата година, че Арун Савкур е бил глобен с 300 000 евро и прокуратурата е предложила да му бъдат повдигнати обвинения за това, че е излъгал, че се интересува от приватизацията на авиокомпания "Алиталия" през 2007 г. Манчев заяви, че много големи компании като "Енел" например са били глобявани, но никой не поставя под съмнение колко сериозни са те. "Така работи целият стопански живот в цял свят. Смятате, че Бил Гейтс, Уорън Бъфет и останалите не са били глобявани ли – глобявани са и още как. И не е притеснително да работим с тях или че "Шеврон" не е глобяван", посочи подизпълнителят.

„Наслушал се на небивалици” в последните дни, той определи като най-голямата от тях обвинението на лидера на ДСБ Иван Костов, че правителството на ГЕРБ иска да преговаря с НЛО, предвид булото, което обгръща имената на компаниите, участващи в консорциума. Манчев бил изненадан и от учудването на депутатите от проявения изневиделица инвеститорски интерес, стана ясно от интервю, дадено пред bTV.

Фондът „Куантум груп”, за чието участие вече се знае, няма нищо общо с този на Джордж Сорос, въпреки съвпадението в имената, категоричен беше консултантът. Също толкова твърдо Манчев отказа да назове останалите фирми, като се ограничи с вече познатото – това са публични американски компании. По-рано той каза, че освен „Куантум”, в състава на консорциума влизат още два стратегически инвеститора, голяма американска банка и един оператор, разбира се и неназованата западноевропейска фирма. Имената им можем да очакваме след подписването на меморандум за реализация на проекта, заяви Богомил Манчев.

Тази седмицата от опозицията изразиха съмнения относно компаниите, които стоят зад новопоявилия се инвеститор и дали той наистина е американски. Икономическият министър Делян Добрев дори изпрати писмо до Вашингтон със запитване относно „Глобъл пауър консорциум”. До момента обаче официален отговор няма, нито от енергийното министерство на САЩ, нито от американското посолство в София. Добрев очаква отговор за инвеститора през седмицата.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов коментира, че когато инвеститорът в АЕЦ „Белене” даде гаранция от 200 000 000 евро, тогава българската страна ще разговаря с него.