Резултатите от проучването са публикувани на сайта на агенция Блумбърг.

В рейтинга, озаглавен "Индексът на Робин Худ", са съпоставени данните за различните държавни бюджети и състоянията на най-заможните хора в 49 страни. Сред тях са САЩ, Франция, Саудитска Арабия, Япония Сингапур, Русия и други.

Кипърският милиардер от норвежки произход Джон Фредриксен със състояние от 10,4 милиарда долара се оказва, че може най-дълго време да бъде "спонсор" на държавата. Парите му ще стигнат за 441 работни дни на правителството на островната държава.

Най-бързо би похарчил състоянието си собственикът на китайската интернет компания Алибаба (Alibaba) Джак Ма и с 45,5 млрд. долара правителството на Китай ще може да работи четири дена.

За същото време ще стигнат и парите на създателя на японската търговска мрежа Уникло (Uniqlo) Тадаши Янай и на полския медиен магнат Зигмунд Солож-Жак.

Основният акционер на руската компания Северстал, Алексей Мордашов, който според Блумбърг е най-богатият човек в Русия и има 19,7 милиарда долара, би могъл да плаща разходите на всички руски държавни служби и ведомства в продължение на две седмици.

Според сметките на Блумбърг за един ден Мордашов ще трябва да плаща за работата на правителството 1,399 млрд. долара.

Президентът на интернет компанията Амазон (Amazon) Джеф Безос, който през януари тази година стана най-богатият човек в света, би могъл да финансира пет дни правителството на САЩ със състоянието си от 99 млрд. долара. Работа на американското правителство се оказа най-скъпа и за всеки ден Безос би трябвало да се бръкне с 19,6 млрд. долара.

Изследването е направено според данните на статистиката от Индекса на милиардерите на Блумбърг от края на 2017 година, която се обновява всеки ден, и според данни на Международния валутен фонд за правителствените разходи по света, уточнява Блумбърг.