Жалбата е внесена от класираната на второ място Светлана Божилова, съобщи БТА.
Вяра Анкова беше избрана за шеф на БНТ с пълно единодушие от СЕМ след конкурс. Тя трябва да встъпи в длъжност след първи август.

Едно от основанията, заради които Божилова обжалва, са процедурни грешки. "СЕМ грубо наруши процедурните правила за провеждане на нов избор на генерален директор", твърди жалбоподателката, като има предвид, че първо е трябвало мандатът на Уляна Пръмова да бъде прекратен и след това да бъде насрочен конкурс.
Според Светлана Божилова, СЕМ не е огласил публично и в тридневен срок на интернет страницата си пълния протокол от заседанието и взетото решение. СЕМ не е спазил и процедурата за публичност и прозрачност, като не е обявил в интернет подадените декларации от членовете на съвета за конфликт на интереси.

В жалбата пише още, че СЕМ изобщо не е провел двустепенно гласуване за кандидатите, както при избора на генерален директор на Българското национално радио.

Божилова твърди още, че Вяра Анкова е участвала в корупционни схеми и затова ще я даде на прокурор. Божилова вече се е срещнала с Борис Велчев, на когото е предала документи и заповеди от телевизията, заяви тя пред "Дневник". Божилова е приложила документи, от които проличавало "разпиляване на имущество и други значителни вреди за БНТ".

"Сезирам институции, ако се стигне до нов избор, няма да се кандидатирам", каза още Божилова. Тя бе класирана на второ място след Вяра Анкова от СЕМ в конкурса за генерален директор на телевизията.

Светлана Божинова беше член на Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ) – предшественик на СЕМ. В момента е медиен експерт, директор на Национална университетска телевизия "Алма матер". Била е преподавател в СУ "Св Кл.Охридски", във Факултета по журналистика. Работила е и като редактор в БНТ.