От трибуната се чуха обидни квалификации за журналистите в БНТ, съобщиха оттам.

В речта си в защита на свободата на словото евродепутатът Слави Бинев, който преди време напусна "Атака" и създаде своя партия, заяви: "Ние искаме моменталното уволнение на тези хора, които не зачитат гласа на българите, те са се превърнали в полкови проститутки! Защото, знаете ли, само проститутките и робите ходят след победителите. Само те! Първите ходят по желание, защото са проститутки, а вторите насилствено".

В опит на протестиращите да преминат загражденията пред сградата на БНТ, се стигна до сблъсъци с полицията.

След това протестиращите от ГОРД, към които се присъединиха и от партия "Свободен народ", не преместиха на площад "Гарибалди", като носега плакати с надписи: "Бойко, излез от телевизора и ела на земята, народът гладува", "Субсидията на БНТ Бойко да я плаща". Събралите се изгориха чучелата на Бойко Борисов и Симеон Дянков, предаде Mediapool.
"Това е България - тя гори, а къде е пожарникарят?", викаше Бинев с мегафон, обвинявайки, че управляващите провокират граждански бунтове.
Той питаше докога ще продължава банковият рекет и ще се наливат държавни пари в "определени банки, за да се гарантира медийният комфорт на управляващите".
Полицията разгони събралите се, защото нямаха разрешение за протест там.

Поведението на Слави Бинев провокира БНТ да излезе с официална позиция, в която журналистите заявяват, че не приемат този тон и лексика и вярват, че не ги приема нито българската общественост, нито Европейският парламент, чиито член е той. Затова телевизията излезе с официална позиция до Европарламента, организацията на обществените телевизии в Европа ЕБЮ и информира Съвета за електронни медии. 

"БНТ предизвика гнева на лидера на ГОРД за това, че негово партийно мероприятие е отразено на 22-ри септември само по един от нашите канали, а не по двата. Бърза проверка дори на сайта на обществената медиа показва, че БНТ е отразявала проявите на ГОРД от създаването на политическата формация до днес. Позицията на лидера Слави Бинев е представяна не само в новини на телевизията, но и в публицистични предавания", заявиха от телевизията, откъдето допълниха, че не очакват извинение.

Оттам обаче поставиха въпроса не е ли митингът на ГОРД "форма на натиск неговите бъдещи партийни мероприятия да бъдат щателно отразявани по БНТ и не се ли подменя разговорът за свободата на словото у нас с натиск, обиди и предизборно извиване на ръце". В документа БНТ заявява, че твърдо стои зад принципите на редакционната независимост и журналистическите стандарти и няма да отстъпи от тях, дори под натиск.

В своя декларация Съюзът на българските журналисти подкрепи БНТ. Днешният опит за натиск, организиран от евродепутата Слави Бинев, съпроводен с обидни квалификации и с вулгарен тон, е недопустим и е в ущърб на установените европейски норми и демократични принципи, се казва в нея.