Тя беше избрана единодушно с пет гласа от петимата членове на Съвета за електронни медии на публично заседание и заема мястото на Уляна Пръмова, предаде БТА.
Останалите кандидати, които се бореха за поста, бяха Радомир Чолаков, Радостлав Главчев, Светлана Божилова, Любица Кулезич. В надпреварата опита да се включи и Александър Бешков, но той отпадна, тъй като бе установена неговата принадлежност към Държавна сигурност.
След като парламентът намали членовете на СЕМ от 9 на 5 души, сега те са - Георги Лозанов (председател), София Владимирова, Анна Хаджиева, Анюта Асенова и Георги Стоименов.

Доц. Лозанов заяви, че Анкова е получила обществената подкрепа на 50 организации, като особено важна за него е професионалната подкрепа от нейните колеги, които направиха дори подписка.
Той отбеляза, че концепцията на Кулезич е била като страстен артистичен одит на БНТ и не му допада абсолютното отрицание на програмата в момента, дори по отношение на новините.

По време на изслушването пред СЕМ вчера Анкова заяви, че ако бъде избрана, ще започне работата си с приемането на оставките на всички, които заемат мениджърски позиции в БНТ. Тя обеща радикална реформа, но не на парче,  жанрово разнообразие на програмата и връщане духа на телевизията.
Според Георги Лозанов Анкова трябва да има за първа задача излизането на БНТ от финансовата криза.

Днес тя обяви пред журналисти в СЕМ, че поема ангажимент за прозрачност на всички управленски решения, включително за избора на всички директори в телевизията. Анкова уточни, че още не знае кога ще встъпи в длъжност, но добави, че има процедура и вероятно това ще стане в началото на август.
Анкова се определи като "телевизионен мениджър" и каза, че БНТ не може сама да подобри финансовото си състояние, но може да изготви финансов план за оптимизирането на разходите.
"Този план ще дава ясна визия как да привличаме приходи. Те няма да бъдат само от реклама, но могат да са от европейски проекти, има и други възможности. Финансовият план ще мине през анализ на специалисти. Ще има оценка и бизнес анализ на състоянието на БНТ, ще се направи преоценка на бюджета, като целта ни е да правим качествена продукция, за да излезем от кризата", добави тя.


Вяра Анкова е родена на 5 февруари 1966 г. Завършва Английската гимназия в София и английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1991 г. започва работа в БНТ. Специализирала е журналистика в Си Ен Ен и  Би Би Си. 
След като заминава със семейството си в Гърция, е кореспондент на БНТ в Атина. От 1 октомври 2004 г. до момента е директор на Дирекция "Информация" в телевизията.
Съпруга е на бившия президент на ПФК "Левски" Томас Лафчис и е майка на четири деца - Яна, Константин, Хелена-Мария и Натали.