Затова бившият водещ на "Панорама" е оглавил концепцията си "БНТ - Рестарт". 

Той бе първият кандидат, който СЕМ изслуша днес и общо четвъртият до момента.

Гарелов представи своята биография в доказателство на свои качества защо се кандидатира за генерален директор. Според него обществената телевизия трябва да влезе в пряка конкуренция с двете търговски телевизии и затова предлага преместване на "По света и у нас" в 19:00 часа.

Пред комисията на СЕМ той заяви, че е започнал професионалния си път като репортер в БНТ, след това е водещ на предаването "Панорама", има опит и от търговските телевизии, видял е как функционират, издал е три книги, а БНТ е един достоен завършек на неговия професионален път. Основна цел на Иван Гарелов е БНТ да стане силна обществена медия като смята, че трябва да извади от анонимност българските зрители. Неговото виждане е, че обществената телевизия трябва да извади българските зрители от анонимността.

Цитирайки международно проучване, Гарелов заяви, че обществените телевизии в Европа възвръщат своите позиции.

Освен смяна на часа, Гарелов предложи още в новините да има и коментарни слотове. Сред предложенията му са БНТ 1 да бъде основно с информационно-публицистична насоченост, БНТ 2 да е насочена към културата като се привлича най-трудна, по думите му аудитория - образованите хора, които имат конкретни търсения и очаквания.

Според Гарелов БНТ Свят трябва да е модерна витрина, която да представя туристическите възможности на България, а БНТ HD да се развива като спортен и младежки канал.

По думите на Гарелов финансирането трябва да бъде на база процент от БВП, защото според него така БНТ ще бъде максимално независима.

Днес ще представят концепциите си пред СЕМ Константин Каменаров и Емил Кошлуков.

Вчера бяха разпитани и други кандидати - Валерий Тодоров, Сашо Йовков и Тома Иванов.