Владимир Висоцки е бил безкрайно щастлив в България, защото по време на този гастрол, поканен от БНР, записва първата своя дългосвиреща плоча. Записът е реализиран в Националното радио.

Това разказа в интервю за „Фокус“ журналистът и музикант Николай Атанасов по повод 80-годишнината от рождението на легендарния руски бард Владимир Висоцки.

„След това Балкантон издава тази плоча. Далеч по-късно издават негови дългосвирещи плочи във Франция и в САЩ. Той записва много песни, не само включените в плочата. Малко след като се реализират тези записи, те изчезват от радиото. Дълги години никой не знаеше къде са потънали и кой ги е взел“, посочи той.

„Преди няколко години разбрах, че това е сторил Иван Славков- Батето. Той по този начин ги е съхранил. Каква е съдбата им днес никой не знае. Това са едни от малкото много качествени записи в професионално студио, които има Владимир Висоцки“, коментира Николай Атанасов.

През септември 1975 година е първото задгранично турне на „Театър на Таганка“. Те са били поразени от топлата и бурна реакция на публиката.

След спектаклите в гримьорните на Висоцки е имало толкова много цветя, колкото никой не е очаквал, че ще има. Зад кулисите и пред театъра са го причаквали за автографи“, обясни музикантът.

„Владимир Висоцки днес е класика. Когато някога го слушахме, нямаше официална забрана, но не беше много желан. Висоцки беше символ на бунта, на свободомислещия и свободноговорещият човек, който казва директно и прямо това, което го вълнува и не му харесва“, спомня си Атанасов.