БНБ прие решение за определяне и оповестяване на възнагражденията на Управителния съвет на БНБ. Въвежда се лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнително материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банки в България.

По непотвърдени данни бившият шеф на БНБ Иван Искров е получавал възнаграждение между 45 и 90 хил. лв. заедно с бонусите.

Преди дни от РБ внесоха изменение в закона за БНБ, което да фиксира месечните възнаграждения, които получават гуверньорът и членовете на УС на Централната банка. Те предлагат месечно възнаграждение на управителя на БНБ в размер 95 процента от размера на заплата на председателя на Народното събрание, която актуално възлиза на 4185 лв. Тримата заместници на гуверньора ще получават месечно възнаграждение в размер на 90 на сто от размера на възнаграждението на Управителя на БНБ, а останалите членове на Управителния съвет - в размер на 80 на сто от възнаграждението на Управителя на БНБ.

За останалите служители на банката заплатите се определят на база до 60 процента от размера на възнаграждението на Управителя на БНБ в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж, предлагат от РБ.

Управителният съвет на БНБ прие становище по независимата оценка за състоянието на банковия надзор на БНБ, изготвена от Международния валутен фонд и Световната банка, и предложи окончателната версия на доклада да бъде финализирана до края на август 2015 г.

Докладът ще бъде в основата на плана за реформиране и укрепване на банковия надзор на БНБ, който ще бъде публично обявен до края на септември 2015 г., допълват от Централната банка.

Оттам уточняват, че стартира официално процесът по прегледа на качеството на активите в търговските банки.

Като първа стъпка в УС на БНБ одобри откриване на тръжна процедура за избор на независим външен консултант по организирането и провеждането на прегледа.

В сряда новите подуправители на БНБ положиха клетва пред Народното събрание. Екипът на управителя Димитър Радев е съставен от Димитър Костов - управление "Банков надзор", Калин Христов - управление "Емисионно" и Нина Стоянова - управление "Банково".