Споменатите имена са на Димитър Радев и Николай Георгиев, писа днес в. "24 часа".

И двамата са добър вариант, има водени разговори с тези хора, надяваме се до края на следващия месец да има решение, коментира финансовият министър. И добави, че текат консултации с няколко човека за гуверньор на централната банка на мястото на Иван Искров.

Само преди дни Искров отново декларира, че ще подаде оставка, когато парламентът му намери заместник. Той си го пожела за ЧРД, който бе в четвъртък, но това не се случи.

В Народното събрание отдавна битува мнение, че новият шеф на БНБ трябва да е човек извън БНБ, че даже и извън нашите банкови среди. Надделява идеята той да е наш специалист от чужбина, а защо не и чужденец, като се припомня, че шеф на британската банка е канадец.

"Когато имаме координирана позиция с партньорите, подкрепящи правителството, а защо не и с опозицията, ще предложим кандидатурата за обсъждане в Народно събрание", подчерта финансовият министър.

По думите му за правителството било важно БНБ да е предвидим партньор, а за политическите партии - в държавния трезор да работят професионалисти, които да не допускат повече "такива неблагоприятни стечения в банковата система".

Миналата година Николай Георгиев бе назначен начело на мисията на МВФ в Киев. Той е бил и зам-министър на финансите.

Димитър Радев е български финансист. Започва професионалната си кариера в Министерството на финансите - бил е директор на "Финанси на областите и общините" и главен директор на Управление "Бюджет". Заместник-министър на финансите, отговарящ за управлението на държавния бюджет и държавните разходи (1992-2001). Член на Административния съвет на БРСЕ (1995-2002), а от 1998 г. - негов заместник-председател. В момента е ръководител на мисията за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка в МВФ.

Горанов за КТБ

Днес в КТБ тече приемане и предаване между синдиците и квесторите, обясни още финансовият министър Владислав Горанов. Според него задачите пред синдиците оттук нататък били много бързо да започнат отменителни искове срещу всички сделки, за които има съмнения, че увреждат масата на несъстоятелността на КТБ и сделки, за които има достатъчно основание да се смята, че нарушават принципа на равнопоставеност между кредиторите.

Попитан дали държавата проверява произхода на капитала на LIC33 - компанията , която купува дяловете на Цветан Василев в БТК, "Дунарит" и други дружества, Горанов отговори риторично - "как да провериш едно евро като произход, като би могъл да го получиш, както се казва, на гарата в Брюксел като дарение от някого".