Това обявиха в официално съобщение от Централната банка, след като на 22 август изпратиха писма до двамата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка – „Бромак“ АД на Васлиев и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО).

Тогава от БНБ призоваха до 31 август те да представят своите конкретни предложения за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

В посочения срок бяха получени отговори от Цветан Василев и ФГДРСО, които не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в които се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия, обявиха днес от БНБ.

Василев информирал, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в националната банка и правителството структурирано предложение.

От Оманския фонд пък заявили намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. То ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство, се уточнява в съобщението.

По този повод от БНБ потвърждават своята готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ.

Междувременно централната банка продължава работата в рамките на законовите си правомощия за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ – нещо, върху което и в момента работят екипи от квестори и одитори.

Отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект, завършва съобщението на БНБ.

Миналата седмица финансовият министър Румен Порожанов обяви, че се търсят начини още през септември да бъдат изплатени частично депозитите на всички вложители в КТБ. Той уточни, че вероятно те ще могат да получат само между 500 и 1000 лева, но така щяло да се тушира поне малко напрежението сред пенсионерите и други хора с малки влогове.

Вложители, които продължават протестите, обаче обявиха, че тази идея е абсурдна.