"Движение Да България", ДСБ/ Нова Република, "Зелените", "Български земеделски народен съюз" и "ДЕОС" изпратиха открито писмо до ръководството на БНБ и конкретно до Димитър Костов, ръководител на управление "Банков надзор" и до управителя на БНБ Димитър Радев, в което изразяват позицията си.

"В публичното пространство са налице множество обективни данни, които оспорват надеждността и пригодността на Мавродиев да заеме позицията на изпълнителен директор на държавната банка за развитие", пишат политическите представители.

Партиите изреждат причините за своята позиция.

Според тях Мавродиев доказано се провалил като председател на Комисия по финансов надзор, която трябвало да се задейства и предотврати престъпната схема КТБ. Банката и свързани с нея лица са поднадзорни на ръководената от Мавродиев институция и се ползваха с неговото благоволение. Загубите за обществото са над 4 млрд. лева плюс стотици милиони инвестиции, загробени в акции и облигации на свързани с КТБ лица, пишат представителите на петте партии.

Според петте партии Мавродиев е известен експерт в предоставянето на услуги за създаване на офшорни компании и сметки, което очевидно е важен елемент от неговия професионализъм да стане и директор на държавна банка с 2.2 млрд. лв. активи - подкрепен от правителството, иронично оценяват уменията на председателя на КФН от петте формации.

Останалите "мотиви против" Мавродиев са изреждане на връзка между името на Мавродиев с делото за "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо.

Освен това Мавродиев е представил неверни сведения, за да ползва кредитна карта с по-ниска преференциална лихва, което е констатирано и от Софийска градска прокуратура, звено "Антикорупция" по пр. № 7216/2015 г.", пишат критиците на финансиста, номиниран за председател на ББР.

Стоян Мавродиев няма нито ден стаж на ръководна позиция в друга банка. Очевидно е, че стажът му като председател на финансовия регулатор КФН или като "ковчежник" на ПП ГЕРБ не може по разумен начин да се приеме като адекватен опит, се казва в писмото на петте политически сили.

На финала на откритото писмо се казва, че БНБ трябва да е научила уроците от провала КТБ и нуждата банките да се управляват по прозрачен начин от хора с морал, адекватен опит и професионализъм. Одобряването на лице със спорен интегритет за член на управителен съвет на банка противоречи на целта на закона за осигуряване на стабилна, надеждна и сигурна банкова система и защита на интересите на вложителите.

Преди дни стана ясно, че бившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е най-вероятният нов директор на държавната Българска банка за развитие. Остава одобрението му от БНБ.

Възходът на Мавродиев започна като икономически експерт на ГЕРБ. След победата на партията на изборите през 2009 г. той оглави КФН и изкара пълен мандат.

По време на комисарството си влезе в остър конфликт с бившия финансов министър Симеон Дянков, който впоследствие изпадна в немилост.

Именно по негови сигнали към момента се водят дела срещу бившия енергиен министър Трайчо Трайков, Дянков и хора от кръга "Капитал".