Окупираха БНБ за новите монети

stat
12:02  |  2 януари 2018 | Бизнес / Автор Георги Брандийски /  
Стотици любители на нумизматиката чакат на опашка пред БНБ Стотици любители на нумизматиката чакат на опашка пред БНБ
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg

Стотици любители на нумизматиката чакат на опашка пред БНБ, за да се сдобият с безценната монета от 10 лева, пусната в чест на Българското европредседателство.
Банката отвори своите каси в 8:30 ч. В нея се пускат малки групи от хора от по десетина души, за да не се създава стълпотворение в огромния банков салон, съобщава Нова телевизия.

45 минути след отварянето на касите, първите щастливци, сдобили се с монетата, излязоха и бяха бурно приветствани от присъстващите. Те обясниха, че причината за забавянето е била техническа, но вече е отстранена.

Част от монетите е била изкупена от организацията на Българското Европредседателство и ще бъдат раздадени като подаръци на гостите.

Българската народна банка пусна днес в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема "Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г."

Монетата е с номинал десет лева. Тя ще се продава на касите на БНБ и "Дружество за касови услуги" в София, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив за 66 лева, съобщава БНБ.

БНБ пуска днес в обращение разменна монета с номинална стойност 2 лева на същата тема.

Новата възпоменателна монета с двустранно нанесено частично позлатяване е посветена на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

От лицевата страна в позлатения вътрешен кръг са изобразени емблемата на БНБ и номиналната стойност 10 лева, а от обратната страна в позлатения вътрешен кръг е разположено логото на Българското председателство, избрано след конкурс между над 180 художници от България, Македония, Германия и Украйна.Последно в Бизнес


Радев обречен да трупа точки

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.