За да си купят нумизматичното издание пред сградата на Централната банка два дни имаше дълги опашки. Българската народна банка пусна на 2 януари в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема "Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г." (вижте монетата на снимка).

Само през първия ден бяха продадени 844 монети. Освен това от Министерството за европредседателството на България са иззели част от монетите, за да ги раздават като подаръци на официални гости.

Монетата е с номинал 10 лева. Тя се продаваше на касите на БНБ и "Дружество за касови услуги" в София, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив за 66 лева.

От лицевата страна в позлатения вътрешен кръг са изобразени емблемата на БНБ и номиналната стойност 10 лева, а от обратната страна в позлатения вътрешен кръг е разположено логото на Българското председателство, избрано след конкурс между над 180 художници от България, Македония, Германия и Украйна.

Според нумизмати организацията на продажбите е лоша и това е довело до опашката пред БНБ. Досега юбилейните монети са се продавали и в търговските банки и подобно нещо никога не се е случвало. Освен това истинските нумизмати купували винаги по 2 монети, а сега се продавало само по една. Това принудило колекционерите да водят и придружител, което увеличило навалицата.

БНБ пусна на 2 януари в обращение и разменна монета с номинална стойност 2 лева на същата тема.

Тиражът на тази монета е 500 хиляди и продължава да се продава в касите на БНБ и в Дружество за касови услуги" в София, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив.