За "Креди Агрикол България" ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка.

Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Следващата стъпка ще бъде процедура по обявяване в несъстоятелност.  Привилигировани кредитори в случая ще бъдат държавата в лицето на МФ и Фонда за гарантиране на влоговете.
В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени.

Чрез трето лице мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, като парите са взети само срещу разписка.

На 18, 19 и 20 юни след множество медийни и една странна, според БНБ, пресконференция на членове на управителния съвет на Корпоративна търговска банка са изтеглени 1 млрд. лева.

Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев, съобщи БНБ.

"Креди Агрикол България" ще бъде преименувана, съобщи управителят на БНБ. По думите му след одита е установено, че тази банка е много добре управлявана.
Оздравената държавна банка ще бъде отворена на 21 юли", съобщи Искров.

Докладите на квесторите и на независимите одитори в КТБ ще бъдат предадени на главния прокурор.

Явно липсват пари от КТБ, има образувано досъдебно производство, но срещу кого сега не мога да кажа, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.
"Има данни за извършено тежко престъпление и то се разследва в момента", добави той.

Председателят на УС и изп. директор на КТБ Орлин Русев и главният касиер Маргарита Петрова са задържани, съобщи прокуратурата. Основният собственик на банката Цветан Василев ще се издирва по реда на международната правна помощ - за него се знае, че е в Австрия.

Прокуратурата вече разследва подуправителя на БНБ Цветан Гунев за длъжностно престъпление за начина, по който е упражняван банков надзор спрямо КТБ.

Днес Искров отбеляза и че съгласно действащия от 1997 г. Закон за БНБ отговорността за надзора над банковата система е вменена само на един от подуправителите на БНБ. Във връзка с това внасяме законови промени, с които да поемем такива отговорности, каза още той.

БНБ реши да представи плановете си за спасяване на КТБ пред група журналисти по списък. От парламента задължиха Иван Искров да даде изявление пред всички медии.

КРЪСТОСАН ОГЪН: БНБ Vs. политиците

АНКЕТА: Oдобрявате ли действията на БНБ за КТБ?