Той е един от най-дейните държавници по казуса КТБ и вече на няколко пъти атакува централната банка за неадекватно поведение.

Според него има два варианта за тази позиция на БНБ - или пълна некомпетентност, или умишлено поведение

"Уви, не вървим на никъде по казуса КТБ. БНБ отново обяснява, че няма какво да се направи. Това не е вярно. Продължавам да твърдя, че казусът с КТБ вече трябва да има решение"
, категорично заяви Пенчев пред ТВ7.

Той обясни и вариантите по казуса - или БНБ казва тази банка не може да плаща и е задължена да ѝ вземе лиценза, или тя е под особен надзор, но това не означава, че една банка трябва да е заключена шест месеца.

"Някои операции трябваше да са разрешени", добави омбудсманът.

Според него БНБ просто не желае да поеме най-елементарна отговорност. По думите му банката не прави нищо и бездейства неясно защо.

В петък от централната банка излязоха с писмена позиция по казуса КТБ. В нея се казваше, че до края на август двамата най-големи акционери в банката трябва да дадат конкретни предложения за справяне със ситуацията в банката.

От БНБ отхвърлиха критиките, че централната банка не е действала адекватно в ситуацията с поставения под специален надзор трезор.

Корпоративна търговска банка (КТБ) бе поставена под специален надзор на 20 юни. Тогава БНБ обеща банката да отвори врати на 20 юли но това не се случи.