Димитър Костов трябва да заеме мястото на освободения от длъжност на 21 януари Цветан Гунев.

Срещу Гунев са повдигнати две обвинения за действия, извършени като подуправител на БНБ, ръководещ "Банков надзор". Според държавното обвинение той не е упражнил контрол върху дейността на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Димитър Костов е бил подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, от 11 юни 2005 г. до 11 юни 2011 г. С решение на Народното събрание от 08.04.2011 г. той е избран за подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, за нов 6-годишен мандат, който е започнал на 12.06.2011 г.

След излизането на Цветан Гунев в отпуск от средата на юни 2014 г. Костов, успоредно с изпълнение на своите задължения на ръководител на управление „Банково“, осъществява и оперативното наблюдение, контрол и координация на дейността на управление „Банков надзор“.

Според управителя на БНБ Костов безспорно доказал, че има висока квалификация в областта на банковото дело с познания и опит както в конкретната технология и бизнес процеси на финансовото посредничество, така и в областта на функциите и отговорностите на централната банка.

Кандидатурата на Костов като специалист с близо десетгодишен опит като подуправител, ръководещ управление „Банково“ на БНБ, е особено подходяща и с оглед предстоящите през 2015 г. оценки на дейността и промени в практиките на управление „Банков надзор“ на БНБ, за чието успешно осъществяване са необходими сериозен опит и познания, се казва в съобщението.

Опитът в областта на публичните финанси и особено в Министерството на финансите му дава хладнокръвие, трезв и прагматичен поглед върху макроикономическите баланси и процеси в страната, посочва в мотивите си за предложението Иван Искров.