Днес бе крайният срок за представяне на доклад, изготвен от три независими одиторски компании - "Делойт одит","Ърнст енд Янг" и "Афа".

Резултатите от доклада и последващите действия на БНБ се очаква да бъдат обявени в следващите дни, съобщиха за БТА от банката.

При поставянето на двете банки под специален надзор БНБ възложи на квесторите в банките да осигурят извършването на проверка на активите и пасивите на банковата група.

При проверката на КТБ бе установено, че по кредити с общ размер 3,5 млрд. лв. от общ кредитен размер на банката от 5,4 млрд. лв. липсва съществена информация за финансовото състояние на кредитополучателите.

Това наложи възлагане на трите независими одиторски компании на пълна проверка на всички активи в КТБ - кредити, инвестиционен портфейл, сгради.

Според разписаната в Закона за кредитните институции процедура, ако изискванията за собствен капитал според европейския регламент не бъдат покрити, лицензът на КТБ би трябвало да бъде отнет.

От БНБ заявиха, че до момента няма представен в Централната банка план за оздравяване на КТБ от страна на основните й акционери.

Прессъобщението на БНБ

"На 19.10.2014 г. в интервю, излъчено по Нова телевизия в предаването Дикoff, г-н Цветан Василев твърди, че има подадена оферта на консорциум за оздравяването на Корпоративна търговска банка, но „БНБ мълчи“.

В тази връзка, следва да отбележим, че днес до 18 ч. такава оферта не е била получена в БНБ.

Междувременно от страна на квесторите на КТБ АД бяха внесени в БНБ на 20 октомври 2014 г. доклади за извършени от „АФА” ООД, „Делойт Одит” ООД и „Ърнст енд Янг Одит” ООД анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ АД".