Снощи пред БНТ Менда Стоянова от ГЕРБ каза, че БНБ ще обяви липсата на поне милиард лева в КТБ.

Всички очаквания на финансовите експерти досега сочеха недостиг от около 1,2 до 2 млрд. лв.

Дъщерната банка на КТБ - ТБ "Виктория" се източва от квесторите, назначени от БНБ - алармират служители на банката в писмо до медиите, съобщиха БНР и bTV. Те са приложили фактури за хиляди левове, изплатени към консултантски фирми.

С парите на вложителите в банката квесторите плащат на консултантите за дейности, които трябва да се вършат от самите служители във "Виктория".

Една от платените фактури към фирмата "Буллойерс" ООД е на стойност 17 000 лева, които са платени само за 4 дни работа. Във фактурата е посочено, че става въпроса за труд, извършван в продължение на 120 часа. Така излиза, че в денонощието консулталните са работили по 30 часа. Общата сума, одобрена от квесторите и платена на фирмата, е почти 100 000 лв - платени с парите на вложители в търговската банка, алармират служителите.

Квесторите на ТБ "Виктория" обаче отрекоха обвиненията, съобщи БНР.

Служителите на ТБ "Виктория" умишлено саботират нашата работа, твърдят те. Според тях те нямат никакви роднински връзки „по права и съребрена линия” с нито един от ръководството на БНБ, включително и по сватовство.

Квесторите изнасят и скандални факти за част от служителите в трезора, като се цитира името на Георги Дренски, ръководител на управление „Правно”, който учредил секция на КТ „Подкрепа” и след това, заедно с останалите хора от ръководството на профсъюза, не идвал на работа поради болест. При това всички представили болничен лист с диагноза „Увреждане на междупрешления диск”.

Квесторите на КTБ внесоха в БНБ докладите за извършения одит на двете банки, които от юни са под особен надзор.
Одитните доклади за състоянието на КТБ са изготвени от "АФА" ООД, "Делойт Одит" ООД и "Ърнст енд Янг Одит" ООД. В тях се съдържа анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ АД.
 
От оценката на одиторите обаче ще зависи съдбата на банковата група.

При обявяване на несъстоятелност трябва да се премине към изплащане на гарантираните влогове до 196 000 лева. Другата възможност е оздравяване на банките.

Вчера стана ясно, че Оманският фонд е заявил интерес за оздравяване на КТБ, но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев. Писмото е изпратено до премиера Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и БНБ.
Вторият по големина акционер в Корпоративна търговска банка заявява интерес към оздравяването й заедно с вече познатия австрийски фонд ЕПИК и нов партньор - "Джемкорп" и "Фрешфийлдс".

От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с БНБ. От Фонда подчертават, че незабавно трябва да се вземат мерки за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества, както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим.

Днес и от ЕПИК обявиха, че не работят с Цветан Василев. Преди седмица от БНБ обявиха, че според тях фондът представлява банкера, който в момента чака решение за екстрадация от Сърбия.

В края на миналата седмица банка "Российский кредит" обяви, че иска да купи ТБ "Виктория".

По неофициална информация одиторите са разкрили финансиране от КТБ на свързани фирми и лица, близки до бившия мажоритарен собственик Цветан Василев. Те проверявали и подозрения за отчети, които не отговарят на истината, но са внесени от КТБ в управление "Банков надзор".

АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?