Преди дни от Булгаргаз поискаха поскъпване на природния газ с 32%. От КЕВР са категорични, че такова увеличение няма да се случи.

Валутният курс на щатския долара от ноември 2016 г. запазва високи обменни нива от над 1,80 лева/1 USD. Към дата на изготвяне на прогнозата (10 февруари 2017 г.), същият се обменя на нива над 1.84 лева/1 USD, с която тенденция е съобразена и обявената прогнозна цена, сочат данни на БНБ.

От тях става ясно, че за разлика от предходни години, налице е тенденция на трайно покачване на цените на петрола и алтернативните на природния газ горива. Очакванията са високото равнище на курса на щатския долар да се запази и през следващите месеци.

Това са обективните фактори, които са в основата на обявената прогнозна цена. "Булгаргаз" ЕАД притежава лицензия за обществена доставка на природен газ, издадена от КЕВР и със същата на дружеството са вменени задължения да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ за своите потребители. В същото време трябва и да поддържа финансова обезпеченост и отношения със свързаните по веригата енергийни предприятия за доставка на природения газ, припомнят от дружеството.

Разходите за доставка на природен газ са 99,5 на сто от общите разходи на дружеството. Това са разходи, които зависят от цените на петрола и алтернативните на природния газ горива и курса на щатския долар, върху които дружеството не може да влияе.

Прекомерното и изкуствено потискане на цената на природния газ за трето поред тримесечие е сериозна предпоставка за дестабилизиране на дружеството, което ще рефлектира с много по-голяма сила върху българската енергетика и производствената индустрия, посочват от Булгаргаз ЕАД.