Преди два дни ГЕРБ представиха първия кандидат за наследник на Иван Искров като гуверньор на Централната банка. Радев е съветник в МВФ и от 14 г. живее във Вашингтон, бил е зам.-министър на финансите.  

"Димитър Радев има компетентност, въпросът е, че ние трябва да преценим специализираната компетентност, волята и също така да поставим въпроса дали той ще се ангажира с преглед на определени действия при сегашния управителен съвет на решения, които са вземани", заяви днес след разговорите Янаки Стоилов, цитиран от „Фокус“.

По думите му на срещата са поставени много важни въпроси по отношение на защита на обществения интерес чрез дейността на управителя и на управителния съвет на БНБ.

Този разговор не ангажира левицата с решение дали ще подкрепи Димитър Радев или ще излезе със свое предложение, уточни Стоилов.

От БСП са поставили пред Радев въпроси за защитата на обществения интерес чрез управителя и УС на БНБ, за развитието на финансовия и банковия сектор, включително и на европейско ниво, как би се действало в създадената криза с КТБ, за дейността на Фонда за гарантиране на влоговете и начина на
конструиране на УС на БНБ, предаде БТА.

След това Радев се срещна и с ДПС. Представянето му беше убедително, нямам съмнение в експертизата му, коментира депутатът и бивш финансов министър Петър Чобанов.

"Тази среща беше информативна и ще имаме тематично заседание на групата, на което ще бъдат обсъдени отговорите. Естествено, сами виждате по биографията на Димитър Радев, че тя е достатъчно стабилна, има експертни познания и оттам нататък знаете, че ДПС не подхожда политически към подобен избор. Трябва да видим и каква подкрепа би генерирал", каза още Чобанов.

По повод информацията, че се обсъжда и втори кандидат - Камен Захариев, който от 22 години работи в ЕВБР, Алиосман Имамов добави, че е съвсем нормално да има алтернативи и те ще бъдат разгледани.

Вчера Радев се срещна с ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Засега обаче нито една от политическите формации, които подкрепят правителството, не е заявила официално, че го одобрява. Патриотите дори изразиха резерви.

Попитан за коментар за Радев, Емил Димитров-Ревизоро отговори, че той може и да е най-добрия кандидат, но "не може да го разхождат така по парламентарни групи". Депутатът от ПФ допълни, че на трите им въпроса кандидатът не е отговорил убедително. Коментар за следващата кандидатура щяло да има, когато има ясни правила за избор.

Димитров обяви, че депутати от различни формации предлагат процедурни правила за избор на управител на БНБ. Под внесеното в деловодството предложение са се подписали от ПФ, БСП, БДЦ и "Атака".

Те настояват да се организира процедура, каквато има за избора на Съдебен инспектор, на членовете на Сметната палата, на КЕВР и на Висшия съдебен съвет - със срок за подаване на номинации и с възможност за изслушване преди обсъждането и гласуването в пленарна зала.

Димитров допълни, че кандидатите трябва да представят идеи за своя екип и да защитят концепция.