Още вчера финансовият министър Владислав Горанов отрече информацията в някои медии, че Искров ще бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие със седалище в Солун. 

Провокиран от коментар на депутата от БСП Георги Кадиев обаче днес Борисов написа във Фейсбук:

"С цялото ми уважение към г-н Георги Кадиев, бих искал да го уверя, че няма поводи за притеснение относно спекулациите, които се пуснаха в публичното пространство. Не считаме, че главният секретар на Пламен Орешарски трябва да бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за развитие (за този пост при управлението на БСП и ДПС беше избран бившият главен секретар на МС Нина Ставрева, която трябва да встъпи в длъжност през декември - б.р.). И ако по това г-н Кадиев съди, че тази процедура я правим в полза на Иван Искров, бих искал категорично да заявя, че това няма нищо общо с истината".

По-късно днес правителството оттегли предложението до президента на Черноморската банка Съветът на директорите да назначи Ставрева за вицепрезидент. Мотиви не бяха посочени.

Премиерът заяви още, че от ГЕРБ винаги са казвали, че управителят на БНБ трябва да си подаде оставката и е "далеч от мисълта да му се търси спокоен пристан". По думите на Борисов Искров трябва сам да напусне позицията, подчертавайки, че правителството и парламентът нямат абсолютно никакви инструменти, за да направят това. По Договора за функциониране на Европейския съюз банковата система и централните банки са независими от правителствата, изтъкна той.

Коментарът на Кадиев, също в социалната мрежа, гласеше:

"Нахално, нагло, арогантно решение на правителството да изпрати Искров в Черноморската банка. Изплюха се във физиономията на цялото общество. Искров уби доверието в ключова институция, и ... го наградиха с държавен пост зад граница. Ще бъде вицепрезидент на банката в Солун, което сам си пожела и ГЕРБ и реформатори клекнаха. Не Искров е важен, а безпардонната арогантност на правителството".

Междувременно днес трябваше да тръгне делото за несъстоятелност на КТБ. Очаквано, съдът го спря, след като миналата седмица във ВАС постъпиха жалби от фирмата на Цветан Василев "Бромак" ЕООД и от вложителя Орлин Кунев срещу акта на БНБ за отнемането на лиценза на бнаката.