Това каза управителят на БНБ Иван Искров в приветствието си към банкери, политици и представители на медиите на официалния коктейл, организиран от Асоциацията на банките в България по случай Деня на банкера, предаде БТА.
Искров посочи, че минималните задължителни резерви на банките, които бяха намалени от 12 на 10 процента от 1 януари 2009 г. ще бъдат понижени на 5 процента, което е най-ниското ниво за минимални задължителни резерви от въвеждането на валутния борд. От налагане на минимални задължителни резерви ще бъдат освободени средствата, привлечени от банките от общини и от правителството, каза още Искров. В средната банкова система минималните задължителни резерви ще бъдат около 7,2 процента, посочи той.
Все още е рано за консолидирани резултати за 2008 г., но малко страни от Европейския съюз могат да се похвалят с резултатите на българската банкова система, каза още Иван Искров. Балансът на банковата система отново ще нарасне и очакваме да достигне 68 милиарда лева, което е с около 15 на сто повече от 2007 г., прогнозира управителят на БНБ.
Печалбата на банковата система ще е около 1,5 милиарда лева, което бележи ръст с около 30 на сто спрямо 2007 г. Индикатори като възвръщаемост на активите и възвръщаемост на капитала ще се запазят на нивата от миналата година - съответно 5,3 процента и 24 процента, което е двойно по-високо в сравнение с европейските индикатори. Необслужваните кредити ще останат на същото ниво, както през 2007 г. - около 2 процента.
Капиталовата адекватност на банковата система дори се е повишила през 2008 г. в сравнение с 2007-ма - от 13,4 процента на 14,4 процента, докато за ЕС тя е от порядъка на 8 процента. Ликвидността е между 18 и 20 процента, посочи Искров.
Иван Искров подчерта пред представителите на банките, че Българската централна банка изисква да се капитализира печалбата им и да не се разпределя дивидент. БНБ няма да наруши стратегията си за приемане на еврото и няма да стане причина за неблагоразумие, поради неспазване на европейското законодателство, заяви Искров. Той призова банките да са по-активни в отношенията си със свои международни партньори и бизнес клиенти за привличане на средства. Да не се изгражда негативен образ на България, призова Искров представителите на медиите.
Председателят на Управителния съвет на АББ Виолина Маринова каза, че кризата дава и много нови възможности за развитие. Ролята ни сега е да създаваме нови правила на общуване помежду си и основно с клиентите, отбеляза тя. Маринова посочи, че в последните месеци банките са подобрили обслужването на клиентите си в условията на конкуренция.