Съобщението, направено от главния изпълнителен директор Харалд Крюгер, съвпада с 25-ата годишнина на автомобилопроизводителя в окръг Спартанбърг в щата, отбелязаха Асошиейтед прес и БТА.

Компанията освен това представи най-новия си високопроходим модел Екс 3 (X3), който се произвежда в Гриър.

Крюгер посочи, че разрастването на компанията ще увеличи местната работна сила на компанията до над 10 000 души.

Заводът в Южна Каролина е най-големият в света за производство на популярните модели Екс.

Губернаторът Хенри Макмастър заяви, че щатът е станал известен благодарение на решението на Бе Ем Ве да се установи там преди четвърт век.

Данни на щатското министерство на търговията сочат, че в Южна Каролина работят близо 400 компании в автомобилостроителния сектор с общо 66 000 служители.

С инвестицията Бе Ем Ве отговаря на тревогите на президента Тръмп, изразени в началото на годината. Тогава в интервю за германския вестник "Билд" Тръмп критикува германските автомобилостроители за нежеланието им да произвеждат повече коли на местна почва в техните заводи, намиращи се в САЩ.

По това време Доналд Тръмп предупреди немските автомобилни компании, че може да наложи гранични мита в размер на 35% за превозните средства, внасяни на американския пазар.

Бих казал на BMW, че ако построите завод в Мексико и планирате да продавате автомобили в САЩ без мито от 35 на сто, вие може да забравите за това, каза преди половин година пред "Билд" Тръмп.