Повече средства ще има за педиатрията, пулмологията, за ражданията, както и за някои тежки хирургични операции.

В рамките на 30 дни след изписване от болница, пациентите ще имат право освен на двата задължителни прегледа, но и на изследвания – ако лекарят прецени, че са необходими, за сметка на лечебното заведение за болнична медицинска помощ, съобщават от пресцентъра на НЗОК.

Рамковият договор предвижда и облекчена процедура при лечение на остри състояния с необходимост от последваща физиотерапия. Така например, когато пациент с инсулт е лекуван по клинична пътека в болница, лечебното заведение да може директно да го насочи за физиотерапия, без да е необходимо да го връща към общопрактикуващия лекар за направление.

При подготовка за ТЕЛК (НЕЛК) за освидетелстване или преосвидетелстване лекарите в болниците ще могат да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод.

На срещата между лекарите и здравната каса стана ясно още, че до 5 на сто на месец или общо 149 млн. лева от оперативния резерв на НЗОК за следващата година ще бъдат разпределени между болниците.

Управителят на здравната каса д-р Румяна Тодорова уточни, че вече са преведени и дължимите на болниците суми за месец септември в абсолютно пълен размер, предаде Дарик радио.

Не мога да кажа, че проговорите минаха леко”, уточни тя, но не пропусна да отбележи, че до тук нямаше да се е стигне, ако по време на управлението на ГЕРБ не бяха прехвърлени парите от здравните ни вноски към държавния резерв.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов каза, че съсловната организация набляга на качествена дейност на медицинските услуги, а не толкова на оборота. Той допълни, че е по-добре един лекар да прегледа двама души, но както трябва, отколкото да прегледа 10, за да постигне финансов резултат.

Преди да бъде подписан Националният рамков договор трябва да бъде одобрен на събора на БЛС.

При така стеклите се обстоятелства от съюза казаха, че няма да заведат дело срещу Надзорния съвет на НЗОК.

В началото на декември д-р Райчинов обяви, че Българският лекарски съюз ще заведе дело срещу Надзорния съвет на НЗОК заради неявяването на по-голямата част от членовете на Съвета на преговорите за рамковия договор. Тогава от съсловната организация казаха, че членовете на НС на НЗОК умишлено и съзнателно саботират преговорния процес и поставят пред невъзможност подписването на НРД-2014.