Това каза пред журналисти председателят на БЛС Цветан Райчинов, който участва в заседание на Тристранния съвет. Той излезе заедно с представители на ръководствата на двата синдиката и показа на репортерите скъсано от него споразумение, подписано с правителството преди десетина дни.

"Кабинетът няма намерение да изпълни нито една точка от това споразумение, освен запазването на размера на здравната вноска", каза Райчинов. Според него целта на споразумението е била единствено да се спрат протестите.
"Никой не е имал намерение да го изпълнява, най-малкото - министър Дянков", добави председателят на БЛС.
Преди заседанието той поиска оставката на финансовия министър с думите: "Министър Дянков е крайно време да пътува зад океана, този човек е вреден за цялата страна".

В отговор на въпрос дали ще потърси като гарант премиера, Райчинов каза, че това е безсмислено.
"Той се е подписал като гарант и ако не може да контролира и да въздейства като премиер на хората под него да изпълняват поетите ангажименти, значи и той се отказва от изпълнението им. За съжаление, за мен това, което се случи, е просто една голяма лъжа", заяви лекарят.

По-рано Райчинов каза, че предвидените за здравеопазване пари ще "отидат в министерството под предлог, че са за реформа". По думите му "340 млн. лева отиват в бюджета на ведомството, като той е разписан така, че да оправи бакиите от тази година и да създаде нови от следващата.
"По-малко от половината са парите за реално здравеопазване, а за болниците са разписани по-малко с 58 млн. лева от тази година", смята Райчинов.

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов, който участва в заседанието на Тристранния съвет, съобщи, че 400 млн. лева от бюджета на Здравната каса няма да се ползват за следващата година. Сумата ще бъде преведена в бюджета на Министерството на здравеопазването, което се нуждае от около 712 млн. лева.
По думите на министъра споразумението между БЛС и правителството е било прибързано подписано. Председателят на БЛС Цветан Райчинов си е дал сметка за това и е логично неговото действие (скъсване на споразумението - б.р.), заяви Константинов.
Парите, които досега са събирани за здравни вноски, ще си останат и няма да бъдат национализирани, допълни министърът и уточни, че "това означава, че те няма да се ползват за следващата година, защото ще има 400 млн. лева на разположение на нуждаещите се от здраве".

"Парите за здравеопазване ще останат за здравеопазване", това заяви от своя страна самият Симеон Дянков след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде "Фокус".
"Споразумението щом е скъсано, всички точки отпадат. В общи линии остава предишният закон”, посочи той и уточни, че му предстои среща със здравния министър, за да преработят някои части от закона, така че тези трансфери, които бяха наложени в споразумението, да станат по по-лесен начин.
Дянков каза още, че не е имало никакви основания за тази демонстрация от страна на Райчинов. 

В крайна сметка се разбра, че лекарите възобновяват протестните си действия. Това съобщи пред „Фокус” главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков.
„Ние, лекарите, възобновяваме своите протестни действия от днес. Заедно със синдикатите ще бъде решено в какво да се изразяват стачните действия”, каза Ленков. Той обясни, че причината е, че правителството не е изпълнило нито един ангажимент по подписаното споразумение между него и БЛС.