Това решение взе Съборът на съсловната организация, свикан, за да се произнесе по казуса.

Българският лекарски съюз ще подпише НРД за 2015 г. , но Надзорният съвет на НЗОК вероятно няма да се събере в последните работни дни до края на годината, за да приеме договора, каза председателят на БЛС Цветан Райчинов, цитиран от БТА и БНР.

Той посочи, че Лекарският съюз е приел да подпише договора в частта за цени и обеми, само в случай че бъдат изпълнени всички изисквания на Съюза.

Райчинов добави, че БЛС няма проблеми с текстовата част на договора, но по отношение на частта цени и обеми се искат корекции на цените, буквално със стотинки, както и да се въведе регулация, в която да участва Съюзът.

По думите на Райчинов оттук нататък всичко е в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК.

Председателят на БЛС смята, че умишлено се търсят причини за скандал в държавата, докато лекарите просто си вършат работата.

Със 155 гласа Съборът на БЛС даде мандат на ръководството за подписване на текстовата част с приложенията, 12 гласуваха "против", а четирима се въздържаха.

БЛС иска в първичната извънболнична медицинска помощ да се заложат прогнозни обеми, близки до тазгодишното изпълнение, които биха дали разход при непроменени цени до заложените 178 млн. лева.

Освен това се настоява за завишение на цените - дейност по диспансерно наблюдение на здравно осигурено лице с една диагноза - от 9.00 на 9.50 лв., дейност по диспансерно наблюдение на здравноосигурено лице с повече от една диагноза - от 9.50 на 10.50 лв., профилактични прегледи на лица над 18 г. - от 9.00 - 10.00 лева.

Така предложените цени увеличават стойността на дейностите с около 4,975 млн. лева.

Лекарският съюз иска в специализираната извънболнична помощ да се заложат прогнозни обеми, близки до тазгодишното изпълнение, които биха дали разход при непроменени цени до заложените 190 млн. лева.

БЛС предлага да се увеличи цената на първичните прегледи от 18,00 на 19,00 лв. Така предложените цени завишават стойността на дейностите с около 6,930 млн. лв. Останалите средства до 10 млн. лв. да се използват за увеличаване на обемите чрез регулативните стандарти, предлагат медиците.

Предлага се в медико-диагностичната дейност да се заложат прогнозни обеми, близки до тазгодишното изпълнение, които биха дали разход при непроменени цени до заложените 70 млн. лева, както и увеличение на цените на всички рентгенови изследвания с 5 процента.

В болничната помощ БЛС предлага да се увеличат цените на всички клинични пътеки по инфекциозни болести с 10 процента, както и по още няколко заболявания.