Кога и как ще стане това, ще се реши на днешния извънреден събор на БЛС, уточни Райчинов, цитиран от БТА.

Предложението на финансовото министерство дължимите от НЗОК 125 милиона лева за извършената от болниците дейност до средата на тази година да бъдат платени до юни 2011 г. е нереалистично, коментира Райчинов.
Според него това би означавало, че агонията на много от лечебните заведения у нас ще продължи с още 9 месеца.
"Това означава доставчиците да затворят всички болници, да им спрат сметките, защото не могат да чакат 9 месеца, през това време, след като няма пари в болниците, те не могат да си плащат сметките, заплатите, персонала така или иначе ще е на улицата, а пациентите Господ да ги пази", коментира Райчинов.

Заместник-министъра на финансите Владислав Горанов пристигна на лекарския събор два часа след откриването му, но беше освиркан и замерен с пластмасова бутилка. Той обясни, че е дошъл, за да прочете писмо от финансовия министър Симеон Дянков.
Пред лекарите Горанов заяви, че държавата ще отпусне 65 млн. лв. вместо исканите 200 млн. лв. Това доведе до бурна реакция на присъстващите. В залата се чуха реплики „Вън от България“, „Кой го е канил този човек“, предаде БГНЕС.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов обяви почивка, за да се успокои ситуацията, след което Горанов си тръгна от събора. На излизане той обясни, че неразплатени 125 млн. лв. ще бъдат платени през първото тримесечие на 2011 г., а не както вчера бе съобщено до края юни 2011 г. Горанов каза още, че пари ще бъдат дадени на болници, сключили анексите. Останалите могат да си търсят правата по „законно установения ред“.

В началото на месеца след среща с премиера Бойко Борисов стана ясно, че лекарите искат за болничната помощ до края на годината да бъдат отделени още 205 милиона лева за  медицински дейности и за дофинансиране на сектора. По-късно правителството гласува да бъдат отпуснати допълнително 65 млн. лв.  Последва предупреждение на болниците, че ще съдят Здравната каса заради неизплатените им пари.

От началото на годината НЗОК бави парите на болниците, които трупат дългове към доставчици. От 2 месеца започнаха да се образуват и листи на чакащите за планови операции. От Национална пациентска организация съобщиха, че вече има върнати деца за лечение от болниците заради липсата на средства.