Проблемите тръгват от Министерството на финансите, от там е кризата не само със здравеопазването, но и с пенсиите, с културата и изкуството, с науката.
Това заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев след среща с председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов по повод недостига на средства в здравеопазването, предаде БТА.

Заблуждават премиера Бойко Борисов, подава му се изкривена, невярна информация, заяви още  лидерът на КТ "Подкрепа". Твърде вероятно е да поискаме среща с него, каза Тренчев.

До края на месец септември ще стане ясно дали ще има протести заради орязаните пари в здравеопазването. Лекарският съюз ще има среща и с представители на КНСБ и различните съсловни организации.

По думите на Райчинов орязването на средствата за здравеопазване е във всички сфери.
“Болниците масово преминават на спешен прием. Лекарите са принудени да излизат в отпуск, на много места липсват кадри и дежурят хора без специалности, цели отделения се закриват”, изтъкна той.
Това налага все по-често местенето на пациентите за лечение от една в друга област. От месеци лекарите получават с 20-30% по-ниски заплати.

Главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков разказа, че има неонатологични отделения, в които лекарите са принудени да избират кое дете да сложат на апарат - кое да оживее и кое не, защото няма пари за консумативи, сонди, а кувьозите недостигат.

Райчинов обясни, че са преведени само 50% от средствата за Спешна помощ, хемодиализа, психиатрична помощ и за всички, дейности, изплащани от здравното министерство. След разговор вчера със здравния министър Анна-Мария Борисова обаче, той е останал с впечатление, че ще бъдат преведени и останалите средства.

Не се предвижда намаляване на парите за хемодиализа, психиатрична помощ, интензивните отделения и ТЕЛК, уточни вчера МЗ. Това става ясно от позиция на здравното министерство, разпространена днес.

За спешната помощ обаче няма обещание да се доплатят останалите 50%. Все пак министерството уточнява, че е съкратена субсидията не за Центровете за спешна медицинска помощ, а за спешните отделения към болниците. Имало завишаване броя на преминалите пациенти през Спешните отделения, като 83% идват сами или насочени от личния лекар и само 17% са транспортирани по спешност. Вместо да бъдат обслужени извънболнично, пациентите търсят спешните кабинети за ухапвания, вирусни инфекции и подобни. Значителна част от хората, преминали през спешните отделения на болниците са здравно-неосигурени лица, които могат да получат медицинска помощ само по спешност, обясняват от ведомството на проф. Борисова.

Освен това средно 30 % от преминалите пациенти през спешно отделение са хоспитализирани в същата болница по КП, т. е. отчетени са като преминали през Спешно отделение и преминали по Клинични пътеки. По този начин за един пациент се получавало двойно финансиране.

Вижте видео от изявлението на Тренчев