Частен съдебен изпълнител започна разпродажба на имущество на Община Сопот заради дълг към строителен консорциум, изградил пречиствателната станция на града, финансирана по ОП "Околна среда". На общината е наложена корекция на проекта за 3,5 млн. лв. Към момента, с лихвите и адвокатските хонорари, дължимата сума е около 4,7 млн. лв. Кметът Веселин Личев се надяваше държавата да отпусне безлихвен заем.

Карловският бизнесмен Николай Малаков купи без конкуренция първия описан в списъка на търга предмет – кметският стол, оценен на 72 лева.
Оказа се обаче, че той е бил изнесен в старата сграда на кметството и ще бъде докаран отново.

Вижте снимки >>>

Малаков плати 74.15 лв. за стола и обяви, че ще издигне от него паметник на глупостта, символизиращ състоянието на община Сопот, а столът ще подари на общината, предаде БГНЕС.

Частният съдебен изпълнител Мариана Обретенова обясни, че в предварителния опис за търга са включени 252 вещи, сред които компютри и обзавеждане за офис.

"Това е цялото движимо имущество на общината, което се намира във всички сгради на администрацията", уточни Обретенова.

"Дадохме прекалено много отсрочки на общината, но на практика и ние вече сме спрели работа заради финансов недоимък", коментира преди търга Иван Бакърджиев, управител на една от фирмите в консорциума.

Той уточни, че описаното движимо имущество, което се разпродава днес, е за 55 000 лева.

"В описа обаче имаме включени и имоти на общината, сред които и общински жилища", добави той.

Кметът Веселин Личев съобщи, че късно снощи от служебните компютри е свалена цялата информация, която е депозирана за съхранение в банков трезор.

С програма, предоставена от ДАНС, информацията от старите компютри е заличена, за да не се допусне злоупотреба с лични и фирмени данни, предаде БНР.

След приключването на търга, информацията ще бъде качена на останалата след разпродажбата техника и в 10 ч. утре администрацията ще бъде отново отворена за граждани.

Личев опроверга информацията, че през нощта от сградата е изнасяна техника и оборудване.
Това се потвърди и след първия оглед на частния съдия изпълнител.

Според кмета спасителният държавен заем за Сопот е забавен заради предстоящите местни избори.

Председателят на общинския съвет Марияна Кацарова от ГЕРБ и съветникът Деян Дойнов от БСП заявиха, че ще дарят по една работна заплата от 350 лева, за да може да се откупят компютрите на ГРАО и на местния парламент, за да се осигури спокойна работа.

В 12 ч. група местни жители, организирани от инициативен комитет, блокираха за около 45 минути пътя Бургас-София в центъра на Сопот.
Искането им бе финансовото министерство да разреши на община Сопот безлихвен заем от 3,7 милиона лева, гласуван от Общинския съвет.

Протестиращите са убедени, че този търг няма да реши нищо, но се използва от партии, чиито представители не могат да разберат, че по този начин блокират дейността да общината.

Според лозунгите на недоволните бе, че държавата е мащеха за община Сопот.