Това е станало при гмуркане край бреговете на Масачузетс. Младият мъж е загинал на 16 август, когато се хвърлил от пристан, който местните използват за гмуркане за риба.

Кори Грифин се заел с популяризирането на леденото предизвикателство, след като негов приятел бил диагностириан с ALS, припомня bTV. Благодарение на Грифин са събрани около 100 000 долара за борба с болестта. В световен мащаб пък са събрани над 22 млн. долара.

Досега в кампанията "Ледена кофа" се включиха десетки хиляди знаменитости и обикновени хора по целия свят. Своето предизвикателство изпълниха Опра Уинфри, Джъстин Бийбър, Бритни Спиърс, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Лейди Гага, Чарли Шийн, Джордж Буш, Фу Файтърс, както и българската тенис звезда Григор Димитров.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева отказа предизвикателството „ледена кофа”, отправено й от PR експерта Максим Бехар. Тя обаче съобщи в профила си във Фейсбук, че ще дари 5000 лв. по сметката на Българския червен кръст (БЧК) в помощ на Мизия.

Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш също прие предизвикателството на кампанията за обливане с кофа ледена вода и предизвика колегата си Бил Клинтън да стори същото, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Във видео, разпространено чрез профилната му страница в социалната мрежа, Буш каза:

"Не мисля, че подобава на президент да се плиска с ледена вода, така че просто ще ви напиша чек."

Видеото показва как съпругата му Лора усмихнато го залива с вода и заявява:

"Този чек е от мен - не исках да си развалям прическата
."

Кампанията цели да събере средства за борба с болестта амиотрофична латерална склероза, позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг - невродегенеративно заболяване, изразяващо се в отслабване на функцията на периферните нерви.

Благодарение на интернет изливането на кофа ледено студена вода на главата, последвано от призив за дарение в подкрепа на благотворителна организация, придоби световна известност.

От юли десетки хиляди души, известни или неизвестни, се включиха в тази игра, подканяйки другите да направят същото срещу дарение от 100 долара.