Във вторник момичето, което бе първа година в Югозападния университет и учеше за медицинска сестра, бе пометено от 20-тонния МАН, натоварен с пясък, управляван от Шопов. Мъжът бе задържан и обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходна пътека. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. 

Днес 53-годишният мъж бе доведен с белезници в Окръжния съд в Благоевград, за да бъде гледана мярката му за неотклонение. Илия Шопов обаче скри лицето си от журналистите и не каза нито дума. 

Дъщеря му Десислава Шопова обаче заяви през сълзи: "Съжалявам за момичето, но той не е виновен. Баща ми е зле, защото това е една голяма трагедия. Много съжалявам за това момиче, защото е на 19 години и животът тепърва е пред нея, а вече не е".

Пред магистратите видимо разстроен Илия Шопов каза, че не е престъпник и помоли за по-лека мярка за неотклонение, предаде "Струма". Той изрази съжаление за случилото се.   

Адвокатът му изтъкна пред съда, като смекчаващо обстоятелство, че шофьорът е проявил съпричастност веднага след възникването на произшествието. Освен това 19-годишната студентка е ударена със задната част на камиона, докато Илия Шопов е завивал и се е движил много бавно.

Към момента обаче има още много въпроси относно трагичния инцидент, които остават без отговори.

Според прокуратурата, камионът, шофиран от Шопов, е бил претоварен. В него е имало 11 тона повече пясък от разрешеното. Освен това не е съобразил поведението си на пътя с това, както и с факта, че се движи в район с интензивно движение, жилищни сгради, офиси, студентски общежития и заведения. Според обвинението има и риск обвиняемият да се укрие, затова прокурорът поиска най-тежката мярка - "задържане под стража". 

Окръжните магистрати не се съобразиха с искането на прокуратурата и наложиха на Илия Шопов мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева.