Това се казва в писмо на браншовата структура до медиите.  Според работодателите  добрият бизнес климат по дефиниция предполага баланс на интересите на всички участници. 

"В последните десетина години е налице очевиден дисбаланс, който от нездравословен започва да се превръща в убийствен за икономиката на България. 
Става дума за несъразмерно на важността и броя им влияние на шепа „природозащитници“, които в името на неясните си интереси спират всяко по-значимо инвестиционно намерение", пишат още от Асоциацията. 

"Природозащитниците"  са готови да спрат, и понастоящем успешно го правят, инвестиционни намерения за стотици милиони, които биха довели до сериозен икономически растеж и постепенно излизане на България от категорията „най-бедна държава в Европа“, смятат бизнесмените. 

Според тях, се спира транспортна инфраструктура, спира се рудодобив, спира се строежът на спортни-технически съоръжения. Всичко това се прави при явни закононарушения, внушения, дезинформация и манипулиране на общественото мнение. Вече не става дума само за ски, втори лифт, зимен туризъм, а за икономиката на България като цяло. 

"На рекет са подложени сектори като металургия, минно-геоложко дело, строителство, транспорт, туризъм (летен и зимен), което се превръща в системен риск за държавата ни и нас самите. Не може референдуми като този в Трън или в добруджанската община Генерал Тошево да „решават“ съдбата на икономиката на България", смятат работодателите. 

Те се обръщат към тези политици, които се опитват да се качат на гребена на референдумите, че това е игра с огъня. "Двойният стандарт не е решение - ако Трън е вярно решение, то утре в Банско ще има не два, а дванадесет, а защо не и двадесет нови лифта". 

АОБР се обръща се към институциите, на които по Конституция е поверено управлението на държавата, и ги призовава: Да продължат законодателната политика срещу „зеления рекет“, успешно започната с промените в Закона за околната среда, като едно-инстанционното обжалване на ОВОС обхване не само обектите от национално значение, но и инвестициите клас „А“ и обектите от първостепенно общинско значение; Да продължат инвестициите в ски туризма и в изграждането на втори лифт в Банско в духа на решението на МС от 28 декември 2017 г.; Да се отпушат „белите дробове“ на Витоша и да й се даде въздух, като за целта бъде спешно приет новият план за управление на природен парк "Витоша“; Да изготвят и приложат в законодателен порядък ясни, точни, измерими и проверими критерии за представителност на екологичните организации - такива, каквито законът е наложил за представителността на организациите на българските работодатели и на организациите на работниците и служителите. 

Нека да поставим спазването на закона над всичко - така, както е в Европейския съюз, който имаме честта да председателстваме в момента, завършва писмото.