Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене промени в определянето на такса „смет”. Разчетите сочат, че в момента бизнесът покрива 70% от разходите на общините за смет, а домакинствата 30%. Смята се, че промените ще обърнат това съотношение.  

„Принципът „замърсителят плаща” е въведен във всички културни държави – хората правят боклуците, не квадратните метри. Сега например може да си високотехнологично предприятие със скъпа техника, и без да правиш боклук и да плащаш много повече от някои производствени предприятия”, коментира пред bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„На общинските администрации е необходимо време да реорганизират работата си – нови партиди, нов софтуер, нови машини, нужно е и време за информационна кампания. Няма защо при толкова важен законопроект да прибързваме с прилагането му, а именно общините ще го прилагат”, коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров.

„Проблем ще има при общините с курорти – кой ще живее, който плаща, трудно е да се оцени. Или пък е в едно село с 400 къщи, но живеят само 100 души, кой ще плаща за общите части?”, пита той.

„Тази промяна започна 2013 г., и оттогава се отлага всяка година, т.е. това е нов опит да се шиканира, но когато някой друг плаща за твоите боклуци, няма никакъв стимул те да се намаляват”, смята Велев.

„Трудно е да се предположи с колко ще се увеличи такса смет, затова имаме нужда от време – да проиграем вариантите, да се допитаме до населението, не искаме 5 години отсрочка, а искаме законопроектът да влезе в сила от 2020 г.– за да го направим както трябва”, добави Гуджеров.

„Със сигурност таксата ще поскъпне. Искахме и справка, за да видим каква е събираемостта – защото като се вдигне таксата, ще падне събираемостта”, посочи кметът на Самоков Владимир Георгиев.

„Отпадъците са спаднали от 4 млн. на 3 млн. тона, докато разходите растат. Който казва, че това не може да стане, саботира промяната”, смята Велев.

Това не е вярно, оспориха твърдението му Гуджеров и Георгиев.

Според Велев таксата няма да се вдигне, а сумарно трябва да намалее – защото ще има ред.

„Илюзорно е, че бизнесът плаща повече – хората, които работят в заводите, го плащат”, посочи той.

„Не търсим не само финансовата част, а да променим отношението към екологията”, каза пък Георгиев.