Това стана ясно на среща на президентът Росен Плевнелиев в Ханой с виетнамския му колега Чъонг Тан Шанг.

България и Виетнам ще работят за нов модел на икономическо сътрудничество и стратегическо партньорство. Двете страни приеха декларация за стратегическо партньорство - основна цел е да се оптимизират двустранните отношения в сфери като търговия, икономика, енергетика, туризъм, образование.

Като възможности за сътрудничество Плевнелиев посочи, че имаме компании, които искат да инвестират във Виетнам - в екоинсталации за рециклиране на отработени масла или в мини и минно производство, както и компании, които търсят съвместни производства в областта на фармацевтиката, производството на храни и земеделие, енергетиката, отбранителната промишленост, химическата, текстилната, тютюневата индустрии, в инфраструктурни проекти.

"Имаме български компании, които са готови да търгуват и да предоставят продукти във Виетнам за разпространение, а защо не и за съвместни производства - на български вина, храни, кисело мляко, розово масло",
каза още президентът.

По думите му "искаме Виетнам да бъде врата за произведените от България и ЕС стоки, отворена към региона на Югоизточна Азия с над 660 млн. население".

България пък ще бъде врата за Виетнам и неговите стоки и услуги, които може да предостави на ЕС с над 500 млн. население.

Плевнелиев обясни, че страната ни ще играе съществена роля като двигател на подписването и на споразумение за свободна търговия между Виетнам и ЕС.

България ще предостави свои индустриални зони при възможно най-изгодни условия, за да може изнасяни от Виетнам сурови материали да се преработват и след това продават в ЕС.
Виетнамският президент заяви, че страната му ще внася сурови продукти в България като междинен пункт, които ще изнася за европейския пазар.

Страната ни ще открие втори офис във Виетнам на Службата по търговско-икономически въпроси - в град Хошимин, както и присъствието на силна българска бизнес делегация за визитата.

Плевнелиев отбеляза и възможностите за сътрудничество в отбраната чрез разработване на програми за съвместна поддръжка на военно оборудване, за управление на кризи, подготовка на кадри и споделяне на опит в обучението и подготовката за участие в мироопазващи мисии.

България е изградила над 120 обекта във Виетнам, над 30 000 виетнамски граждани са получили образование в България, стана ясно на срещата.

По-рано в присъствието на държавните глави бяха подписани двустранни документи.