Разговорите бяха насрочени от днес до края на седмицата, но след като работодателите отново отказаха участие в срещата, на нея не отидоха и синдикатите.

Ваня Григорова от КТ “Подкрепа“ обяви пред БНР, че последните разговори се отлагат за идната седмица.

Основните срещи предстоят. Това, което ще се случи, ако продължават да бойкотират, а очевидно това е тяхното намерение, е да се замразят за пореден път минималните осигурителни доходи и всъщност те да ги обезмислят, каза Григорова.

Работодателите са категорични, че няма да преговарят по размера на минималните осигурителни доходи, защото такава практика няма в европейските държави и според тях тя насърчава сивата икономика.

Заместник-председателят на Стопанската камара Димитър Бранков пък заяви:

"Следва да имате предвид също така намерението за вдигане на минималната работна заплата, което също оказва влияние в средните нива до осигуряване по професии и по длъжности в отделните икономически дейности. Практиката на минималните осигурителни доходи практически показва безсилие на контролната система да се справи с недекларирания труд".

Ако диалогът не се състои, за поредна година ще се наложи министърът на труда да определи служебно повишението на тези прагове с процент среден на вече договорените такива.