Руският президент Владимир Путин заяви, че самолетът е бил атакуван, когато е бил над територията на Сирия, и предупреди за "сериозни последици" от това, което определи като "забиване на нож в гърба".

Москва ще подложи на най-внимателен анализ руско-турските проекти, включително изграждането на територията на Турция на АЕЦ "Аккую", заяви в отговор на въпрос на ТАСС говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Най-големият руски инвестиционен проект с Турция е изграждането на първата турска атомна централа "Аккую". Споразумението за нейното строителство бе подписано от правителствата на двете страни през май 2010 г.

Проектът предвижда изграждането на четири енергийни блока с мощност 1200 мегавата всеки. Общата стойност на проекта е 22 милиарда долара. Руската страна вече е вложила 3 милиарда долара.
Строителството започна в началото на юни 2015г., а въвеждането в експлоатация на първия енергоблок е предвидено за 2020 г.

Следва списък от ключови сфери на икономическите и търговски отношения между Русия и Турция, представена от Ройтерс и БТА:

ТУРИЗЪМ

- Турските морски курорти са сред най-популярните туристически дестинации за руснаците; Русия е на второ място по брой на пристигащите туристи в Турция след Германия.
- Руският външен министър Сергей Лавров предупреди руснаците да не посещават Турция и каза, че заплахата от тероризъм там е не по-малка отколкото в Египет, където бомбено нападение свали руски пътнически самолет миналия месец.
- Руска туристическа агенция също препоръча спиране на продажбите на туристически пакети за Турция.
- Турция, която има безвизов режим с Русия, стана по-атрактивна за руските туристи, след като Москва спря полетите до Египет.
Около 4,4 милиона руснаци, включително 3,3 милиона руски туристи, са посетили Турция през 2014 г.

ХРАНИ

- Турският износ на храни засега не е засегнат от забраната, която Москва наложи върху по-голямата част от западния внос на храни през 2014 г. През 2014 г. 4 процента от турския износ, основно на текстил и храни, на стойност 6 милиарда долара, е отишъл в Русия, според данни на "Renaissance Capital".
- Турският износ за Русия е спаднал с 40 процента в периода януари-септември до 2,7 милиарда долара.

ЕНЕРГЕТИКА И ТЪРГОВИЯ

- Турция е вторият по големина купувач на руския природен газ след Германия. Русия е най-големият доставчик на природен газ на Турция
- Анкара купува 28-30 милиарда кубически метра от необходимите й 50 милиарда кубически метра газ от Русия.
- Русия също така доставя нефт и нефтени продукти на Турция. Русия е била четвъртият по големина доставчик на Турция през 2013 г., според данни на руското посолство в Турция.
- Турция заедно с Египет е най-големият купувач на руска пшеница. Тя е купила 4,1 милиона тона руска пшеница през предишната пазарна година, която завърши на 30 юни.
- Турция също така е най-големият купувач на руски полуготови стоманени продукти.

ПРОЕКТИ

- Турция възложи на руската държавна компания Росатом през 2013 г. да построи четири 1200-мегаватови реактора в проект за 22 милиарда долара.
- Русия и Турция имат също проект за газопровод "Турски поток", алтернатива на руския "Южен поток", който да транспортира руски газ за Европа, без да преминава през Украйна. "Южен поток" бе прекратен миналата година заради възражения на Европейската комисия.
- "Газпром" неотдавна намали почти наполовина планирания капацитет на "Турски поток", като го сведе до 32 милиарда кубически метра годишно.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления от Турция руски самолет