В петък премиерът Бойко Борисов освободи Пламен Моллов от поста директор на БАБХ, след като собственикът на фирма "Аладин Фуудс" Аладин Харфан отправи обвинения, че веригата му ресторанти за бързо хранене е била рекетирана. Натискът започнал, след като отказал да плаща 10 000 евро месечно "такса спокойствие".

"Правилната реакция на държавните органи с освобождаването от поста на Моллов не е достатъчна, за да разбие схемите, които са действали дълго време и в които са участвали със сигурност много хора. Ще трябва да продължим". каза пред БНР Александър Блажев – изпълнителен директор на "Аладин Фуудс".

Той допълни, че ще настояват за още кадрови промени и принципни промени в начина, по който работи БАБХ.

От фирмата са подали сигнал до прокуратурата и настояват освен уволнението му проф. Моллов "да бъде разследван, съден и осъден". Те обявиха, че продължават борбата с корупцията в Агенцията и апелираха към всички засегнати от рекета фирми да ги подкрепят в тази борба, предаде БТА.

Самият Аладин Харфан подчерта, че във фирмата му не е имало нарушения, които да я поставят в графата на високорисковите предприятия. Фирмата ще сложи камери за проследяване на производствения процес в предприятието си.

Харфан допълни, че ще има днес среща с новия изпълнителен директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, за да му посочи хората, които извършват рекет. Това били служители от централното управление на БАБХ в София и от регионалната дирекция в Пловдив.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Богдан Борисов пък коментира, че от началото на годината са подавали сигнали срещу действията на служители на Агенцията за безопасност на храните, но това не е било достатъчно да бъде отстранен нейният председател. Обяснението било, че Моллов е от коалиционния партньор и уволнението му може да бъде разтълкувано като политическо.

Известно е, че Пламен Моллов е близък до Патриотичния фронт.

"Чашата преля след последните месеци на див рекет, който се употребява към млекопреработвателните предприятия и хаосът, който цари във ветеринарната служба. Още не са взети докрай всички мерки, довели миналата година до унищожаването на над 40 хиляди животни и загуба за хазната над 10 милиона лева заради болестта син език", добави Борисов.

Той също е на мнение, че са необходими структурни промени в Агенцията за безопасност на храните, за да се отстранят проблемите.

Бизнесът ще настоява за ясни правила на работа на инспекторите, за да се избегнат практиките на рекет спрямо отделни производители.

В ПФ недоволни, че на са ги питали

Междувременно от ПФ се възмутиха, че решението не е било обсъдено с тях, а се наложило да го научат от медиите. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред „Преса”:

Пламен Моллов не е наше назначение. Валери Симеонов просто изрази становище, че той трябва да запази позицията си поради факта, че има необходимите професионални качества. И затова беше редно най-малкото, след като са взели такова решение, да го уведомят. Унизително е. Това е поредната проява на неуважение, след която ние сме в правото да преосмислим степента си на кооперативност".

Депутатът добави, че не казва, че Моллов е добър или лош, но каквито и да са мотивите да бъде отстранен, най-малкото едно телефонно обаждане било абсолютно задължително между хора, които наричат себе си партньори.

"И неизбежно това до голяма степен ще ни принуди да преосмислим подхода си към тях", добави Каракачанов.