"Няма да си подам оставката, защото при всички взети решения сме спазили закона. Решенията са прозрачни, справедливи и публични и всеки може да се запознае с тях на сайта на комисията”, категоричен бе председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по Нова телевизия.

От 1 август цената на тока за битовите потребители беше намалена средно с 0,11%  а добавката „задължение към обществото“ за бизнеса се повиши от 18.70 на 38 лв. за гигаватчас.
Бизнесът и синдикатите се обединиха срещу това решение и настояват за оставката на председателя на КЕВР. Те подготвят нови протести наесен

Относно добавката "задължение към обществото", Иванов коментира, че тя наистина е висока, но това е така, защото в резултат на тежки управленски грешки, НЕК е доведена до финансова катастрофа с милиарди задължения.

Предприятията, консумиращи между 10 и 30 гигават часа, ще ползват 50% намаление върху добавката и ще плащат 26 лева на мегават, а малките фирми с под 10 гигавата консумация ще заплащат 38 лева.

"Ние търсим възможност не само бизнесът, но и българските граждани да бъдат равнопоставени. Вноските, които трябва да правят електропроизводствените дружества, налага рязка реорганизация и оптимално намаляване на кражбите. В противен случай в края на годината те няма да са конкурентоспособни на енергийната борса", обясни Иван Иванов.

Председателят на КЕВР защити думите си, че бизнесът „безпардонно и брутално” защитава своите интереси с това, че той непрекъснато плаши с протести. Според него се прикриват други причини, с които се иска увеличаване цената на стоките.

Битовите потребители също ще бъдат ощетени, въпреки че тарифите за тях са намалени, твърдят от бизнеса. Причината - цените на храните ще започнат да вървят нагоре. Вероятно сред първите стоки, които ще купуваме на нови цени, ще са хлябът и тестените изделия.

Според председателя на енергийния регулатор бизнесът се опитва да упражни натиск върху Комисията, за да намали цената на добавката “задължения към обществото” с мотива, че заради нея ще поскъпнат стоки и услуги.

В сутрешния блок на БНТ той обясни, че таксата, с която се компенсират загубите на НЕК от изкупуването на зелената енергия, и тази от американските тецове и заводските централи, ще се отрази минимално върху потребителската кошница.

Иванов попита защо основните стоки не поевтиняха за полугодието, след като природният газ беше намален с цели 20% за последните 6 месеца.

"Протестът на бизнеса е неоснователен, тъй като досега загубите на НЕК са били плащани само от бита", категоричен е шефът на регулатора Иван Иванов.

"Досега те ползваха, до голяма степен неправомерно, два пъти и половина по-ниска стойност на тази добавка, отколкото битовите потребители – онзи дребен бизнес, който се намира на регулирания пазар", допълни Иванов.

В защита на решението на КЕВР

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също защити решението на регулатора и обясни, че при формирането на цените са взети предвид всички налични резерви в енерегетиката към момента.

"Енергийният регулатор взе предвид тези мерки, които правителството изпълни и парламента, и се стигна до тази възможност – цената за бита не само да не бъде повишена с2%, а да бъде намалена минимално 0,11%", – каза министърът на енергетиката.

Тя също смята, че новата цена на тока няма да оскъпи стоките и услугите.

"Ако изобщо има такова повишение на цените, както стана ясно от изчислението на КЕВР, те ще бъдат много символични и много незабележими", уточни Петкова.

Според Иванов и Петкова, ако все пак в следващите три месеца се намерят допълнителни резерви в енерегетаката, КЕВР може да определи нови цени на тока.

Експерт за протеста на бизнеса

Бизнесът протестира, за да не загуби възможностите за политическо лобиране, коментира Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.
Спроед него новите цени на тока от 1 август ще засегнат малките и микропредприятията, а не едрият бизнес и индустриятат.

Според него причината за протеста на бизнеса се крие във възможностите, които държавата е създала, за много силен, но скрит лобизъм, т.е. формиране на печалба чрез политическо лобиране, а не чрез бизнес практики.

Тодор Галев не смята, че работодателските организации ще успеят да изкарат повече хора на улицата, отколкото са успели до момента.

"Големите предприятия няма да пострадат, а контролираните протести са организирани от представители на големите индустриални предприятия, а техните работници са ограничен брой. След като тези предприятия няма да фалират, няма причина техните работници да излязат да протестират", посочи Галев.

Експертът също смята, че няма да се стигне до повишаване на цената на хляба заради по-скъпия ток.
"Това е по-скоро манипулация на общественото мнение", коментира той.

Вчера премиерът Бойко Борисов обеща специализирано звено с прокурори, специалисти и служители в ДАНС да контролира енергетиката, а в петък съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов, който оглавява анкетната комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката, изнесе  данни за ужасяващи злоупотреби.

"Най-фрапиращото нещо беше, че няма сектор в енергетиката, в който да не се е крало и то много здраво", коментира резултатът от проверката Валери Симеонов пред ТВ7.

По думите му американските централи ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3 AES 3C и „Контур глобул“ са злоупотребявали още с първоначалната си инвестиция с представянето на едни изключително завишени стойности на първоначалната си инвестиция, за да могат по този начин да си осигурят висока цена на тока, който да се изкупува от тях за целия 15-годишен период, за който са направени договорите.

Той посочи, че не по-различно е и с ВЕИ-тата, които също са били в привилигировано положение при изкупуване на електрическа енергия на висока цена.

Сименов посочи, че има какви ли не други разминавания в мощности – " построен един фотоволтаик с една мощности, присъединен с два пъти по-голяма мощност, просто навсякъде са тези злоупотреби".

"Но като приключим с ВЕИ-тата, преминем към така наречените когенерации, основно собственост на Ковачки и там е едно лудо крадене, едно завишаване на цени, доказване на огромни разходи, каквито те не са правили, само и само да покажат висока цена", посочи още съпредседателят на Патриотичния фронт.