В нея са посочени важни аспекти за бизнес средата и приоритети, върху които трябва да се съсредоточат двете правителства, съобщава в. "Куриерул национал", цитиран от БТА.

Румънският премиер Сорин Гриндяну и членове на неговия кабинет се срещнаха с участниците в петата ежегодна икономическа мисия в Румъния на Американо-румънския бизнес съвет, в която влизат 12-те най-силни американски компании, представени на румънския пазар.

Ерик Стюърт заяви, че инструментите на правовата държава, като стабилност, прозрачност, ефективност, са били включени в пътна карта, представена на двете правителства. Това са важни аспекти за бизнес средата и приоритети, върху които трябва да се съсредоточат двете правителства.

"Куриерул национал" отбелязва, че в последно време посланикът на САЩ в Румъния и фирми, които правят бизнес в страната, са провели срещи с представители на румънската държава.

Представителите на САЩ бяха заинтересовани да потвърдят отново, че Румъния е стратегически партньор и че е необходимо борбата с корупцията да продължи в интерес на развитието на икономиката.

Американските инвеститори бяха сред първите, които критикуваха правителството, когато прие извънредно постановление, смекчаващо борбата с корупцията, което по-късно бе отменено след вълна от протести, припомня вестникът.

Американците проявяват интерес към три ключови сфери: енергетика, отбрана и транспорт. В края на срещата те получиха обещание, че правителството в Букурещ ще промени законодателството относно стратегическите проекти в тези сектори.

Премиерът Сорин Гриндяну уточни, че въпросните промени ще бъдат осъществени в съответствие с европейското законодателство и по схема, съгласувана с Европейската комисия.

В момента САЩ са 11-и сред най-големите инвеститори в Румъния. Общата стойност на инвестициите през 2015 г. възлиза на 1,33 милиарда долара в сфери като автомобилостроене, оборудване, енергетика, земеделие, информационни технологии.

Същата година търговският обмен между двете страни е бил около три милиарда долара, отбелязва "Куриерул национал".